Panikångest är något som många upplever som väldigt jobbigt. Enligt en psykolog ska de som någon gång upplevt en attack ta till sig de knep experter rekommenderar.
Mest läst i kategorin
De flesta människor har någon gång känt ångest som är nog så obehagligt. Men att drabbas av en riktig panikångestattack kan ibland vara så kraftig man tror man har fått en hjärtattack.
Många uppsöker en akutmottagning i tron om att man blivit akut sjuk men för det mesta har tillståndet passerat på cirka 10 minuter. Det finns olika orsaker till att man får en panikattack.
– Det är inte sällan kopplat till att stressystemet är överaktiverat av olika anledningar. Det kan vara en följd av livsomständigheter som är pressande, hög prestationsångest eller trauma. Ibland är det svårt att fastställa orsaken men det är inte avgörande för att få bukt med problemen, berättar Agnes Mellstrand, legitimerad psykolog till Aftonbladet Hälsa.
Man kan däremot utveckla paniksyndrom vilket innebär att man undviker platser eller situationer för att minska risken att få en ny panikattack.
– Om du har fått panikångest i en bil kan det leda till att du slutar köra eller åka bil. Men det som är lustigt med hjärnan är att rädslan kan generaliseras till flera områden, rädslan sprider sig. Du kanske slutar åka buss och tåg också. Du undviker fler och fler platser.
Det finns hjälp att få och de flesta, så många som 70 procent blir symtomfria med stöd av terapi, enligt en studie i Lund och den vanligaste terapiformen är KBT.
– Man kan inte snacka sig ut från paniksyndrom utan man behöver öva sig på situationerna och närma sig det man är rädd för. Det positiva är att om vi börjar utmana rädslan att till exempel åka bil så brukar det underlätta också liknande situationer, som till exempel andra färdmedel.
Det finns tips som man själv kan använda sig av om man känner att en panikångestattack är på väg. Att andas lugnt och hålla en hand på magen, att påminna sig själv om att bara är en reaktion och ingenting farlig, att föra dagbok över panikångestattackerna, att andas i fyrkant vilket innebär att man andas in och räknar till fyra för att sedan andas ut igen för att sänka spänningsnivån, är några saker man själv kan göra.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.