News55

Så vet du om du har Parkinson

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 12 juli 2022

Att drabbas av Parkinson kan innebära att man lider av en rad olika symtom. Här är några av dem du kanske inte känner till.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av de vanligaste sjukdomarna i nervsystemet är Parkinsons sjukdom för personer över 50 år och det mest typiska symtomen, som många känner till, är skakningar i händerna.

Men så många som mellan en fjärdedel och en tredjedel som drabbas får inte de karaktäristiska skakningarna, likväl som man kan ha skakningar utan att ha fått Parkinson.

– Det är viktigt att vi å ena sidan upplyser om vad man kan hålla ögonen på, men å den andra sidan inte överdriver betydelsen av de här symtomen och gör en massa människor oroliga, säger Annemette Løkkegaard, klinisk forskningslektor på Institutet för klinisk medicin vid Köpenhamns universitet och överläkare på neurologiska avdelningen på Bispbjerg och Frederiksbergs sjukhus i Danmark, till Aftonbladet Hälsa.

Det finns olika symtom man kan hålla koll på som att handstilen blir sämre eller att det drar i ena sidan av kroppen eller att det kan vara svårt att hålla jämna steg med sitt sällskap på promenaderna.

– Man känner sig klumpigare och kan få svårt att hänga med när man till exempel är ute och går med sin partner.

Det är hjärnans signalsystem som fungerar sämre när på grund av signalsubstansen dopamin och då är det skakningar och senfärdighet tecken på att hjärnan inte länge kan kommunicera som förr.

–  Det betyder att när man väl får problem med att röra sig normalt, då är sjukdomen förmodligen långt gången – man har redan mist en hel del dopamin. Dessutom har man förmodligen också förlorat hjärnceller som har andra funktioner, och därför är det inte bara motoriken som drabbas.

Andra kriterier för Parkinson kan vara en långsamhet i rörelsemönstret, förstoppning och depression samt orolig sömn som kan vara andra symtom.

ANNONS

­– Förstoppning kan man få av många andra orsaker, till exempel smärtstillande läkemedel. Depression är också vanligt, och det är bara i enstaka fall som det är relaterat till Parkinson.

Och som vid de flesta diagnoser kan fysisk aktivitet lindra symtomen om man fått sjukdomen samt att man kan få mycket hjälp av rätt behandlingar.

– Det är inte för att vi med säkerhet vet att det bromsar sjukdomsförloppet, men man känner sig bättre. Parkinsons påverkar motoriken hos alla drabbade, men bristen på dopamin ökar också risken för depression. Därför hjälper medicinen oftast mot många av symtomen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS