News55

Studie: Då är bästa tiden att lägga sig

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 nov. 2021Publicerad: 09 nov. 2021

Den tid du går och lägger dig kan påverka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar nya forskningsrön.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny brittisk studie visar att tiden du lägger dig på kvällen kan påverka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Människor har nämligen en slags inbyggd klocka, som kallas den cirkadiska rytmen och den påverkar våra fysiologiska och mentala funktioner. Forskningsresultaten visar att det är bäst att lägga sig mellan klockan 22 och 23.

Forskarna i studien samlade in uppgifter om sänggående och uppvaknande hos 88000 personer under sju dagar. Sex år senare gjordes en uppföljning för att se förekomsten av hjärt- och kärlhändelser.  Man justerade även för faktorer som rökning, ålder, kön och kroppsmasseindex med mera. Då konstaterades att 25 procent fler hjärt- och kärlhändelser drabbade personer som gick och la sig efter midnatt. 

– Vår studie tyder på att det finns en optimal tidpunkt i kroppens 24-timmarscykel att gå och lägga sig och att avvikelser från denna tidpunkt kan påverka hälsan negativt. Störst risk finns efter midnatt, möjligen för att det minskar sannolikheten att se morgonljuset, vilket ”nollställer” den kroppsegna klockan, säger studiens huvudförfattare David Plans, till tidskriften European Heart Journal – Digital Health

Trots att det finns ett samband är det inte säkert att det är just sänggåendet som påverkar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. 

 – Även om vi inte kan dra slutsatser om orsakssamband från vår studie, tyder resultaten på att tidiga eller sena läggtider kan vara mer benägna att störa kroppsklockan, med negativa konsekvenser för kardiovaskulär hälsa”, säger David Plans.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS