News55

Studie: Detta hjälper vid klimakteriebesvär

Artikelbild
Ekströmer / SCANPIX / kod 10130
Alva Bergland
Alva Bergland
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 30 juli 2021

När kvinnor når klimakteriet är det mycket som händer i kroppen och många som söker vård får inte den hjälp de behöver. Nu visar en ny studie vad som är mest effektivt för att lindra klimakteriebesvär.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klimakteriet inträffar under en period på cirka fem år före och efter sista menstruationen. Det är många kvinnor som upplever besvärliga hormonella, kroppsliga och psykosociala förändringar under klimakteriet. Psykiska och stressrelaterade sjukdomar är vanliga under denna period i kvinnans liv. Nu har en studie från Göteborgs Universitet fastslagit att personcentrerade individuella samtal ger en tydlig positiv effekt på den psykiska ohälsa som kan komma med klimakteriet. Detta skriver universitetet i ett pressmeddelande.  

Vårdcentraler viktiga

Studiens initiativtagare, distriktssköterskan Lena Rindner, menar att vårdcentralerna bör organiseras bättre för att kunna erbjuda samtalsstöd till kvinnor i klimakteriet. Detta för att det också är till primärvården som kvinnor med klimakteriebesvär oftast vänder sig. Detta rapporterar Sveriges Radio. Även ökad kunskap om vad det är som händer i kroppen under det naturliga åldrandet hjälper till att förbättra livskvalitén för kvinnor som lider av besvär. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS