News55

Testikelcancer - här är symtomen du bör känna till

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 20 juni 2022

Att drabbas av testikelcancer är en mardröm för många. Nu berättar överläkaren om symtomen du bör vara uppmärksam på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Testikelcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos män mellan 20 och 40 år och är väldigt ovanligt, knappt en procent av män drabbas men i denna åldersgrupp är den vanligast, det berättar Gabriella Cohn Cedermark, docent och överläkare vid enheten för urologisk onkologi, tema bäckencancer, vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, i Aftonbladet Hälsa

Och det är mellan 350 och 400 fall som insjuknar varje år i Sverige där Stockholmsregionen står för 100 fall av testikelcancer.

– De allra flesta, 97 procent blir botade och friska. Även om sjukdomen är spridd så är botandegraden väldigt hög, mer än 90 procent blir friska. Även när det gäller de som har allra mest sjukdomsspridning, till exempel till lever och hjärna, har vi goda överlevnadssiffror, cirka 50–60 procent. Det är dess bättre väldigt få som har så utbredd sjukdom.

Det kan förekomma smärta men det kan också visa sig som en hård knöl, att testikeln blir hård och större och de allra vanligaste är konsistens och storleksförändring.

– Om sjukdomen har spridit sig kan du få symtom från metastaserna, dottertumörerna. Det kan yttra sig som bukvärk, ryggvärk, hosta. Ibland kan man få bröstförstoring som symtom, eftersom sjukdomen kan utsöndra vissa ämnen som gör att man får tillväxt av bröstkörtlarna. Det finns inga självtest att göra i hemmet förutom att man får hålla koll på sina kulor. Men det finns ett ganska stort motstånd mot att söka hjälp när man märker förändringar i den här delen av kroppen. 

Det är inte ovanligt att patienter har väntat i flera månader innan de söker hjälp fast rekommendationen är att vänta max en vecka innan man går till vårdcentralen. En knöl i testikeln är en testikelcancer tills motsatsen bevisats.

­– Om man opereras för testikelcancer erbjuds patienter under 55 år spermiefrysning. Det kan ju vara så att testikeln man opererar bort producerar bäst spermier, så bäst är ju att frysa ned innan operationen då behandlingen kan påverka spermierna så att de inte kommer tillbaka.

Det finns även en liten risk att testikelcancer kan vara ärftligt om man har en bror eller en pappa som haft det och det finns en liten, ökad risk om testikeln inte vandrat ner i pungen som liten, som den ska göra eller om man har någon form av missbildning i pungen.

ANNONS

– Bitestikeln sitter baktill på pungen och bitestikelinflammation är ganska vanligt, det ger nästan alltid kraftig smärta och det söker man ofta för. Men det är inte så lätt att undersöka, det kan vara svårt att veta vad som är vad. Därför är det bra att följa upp bitestikelinflammationer. Det har hänt att det efter behandlingen har visat sig vara en tumör, åtminstone fem procent av patienterna med testikelcancer har en sådan sjukhistoria.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS