News55

Leif Schulman till TV-direktörerna: "Ge oss tillbaka lördagsunderhållningen"

Artikelbild
STOCKHOLM 20101112 - Fredagsmys.
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 14 nov. 2015

”TV-cheferna struntar i de äldre tittarna”. Så lyder början på det debattinlägget som Bo Holmström tillsammans med tio kollegor publicerade i Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De har naturligtvis helt rätt. Det har påtalats förr och det tål att upprepas många gånger. Dock för tomma öron, tycks det som.

Ingen åldersgrupp tittar så mycket på TV som de över 60, totalt tillbringar dessa 245 minuter per dag framför tv-apparaten. Den grupp som alla kanaler larmar och gör sig till över, den mellan 25-39 år, tittar bara 120 minuter per dag på TV.

      LÄS MER: “Mormor hur är ditt sexliv?” – Bo Holmström presenterade programidéer

Ändå envisas TV-kanalerna att ignorera sin största och mest trogna grupp tittare. Resonemanget bland cheferna går säkert ut på att: ”Ja, de tittar ju ändå- så varför ska vi göra något för dem?”

Men Bo Holmström och hans gäng med erfarna TV-rävar nöjde sig inte med en debattartikel. Gruppen hade faktiskt gjort något konkret än att bara klaga. Man hade kommit med en rad programidéer som man presenterade för SVT och TV4, senior-TV för gjort av pensionärerna själva.

Nobben, förstås.

Jag håller förstås till fullo med Holmström & Co på alla punkter, utom i deras programinnehålls-förslag. Jag tror inte på idén att dela upp publiken så strikt att man gör renodlade pensionärsprogram för pensionärer.

Min erfarenhet är att vi pensionärer egentligen inte vill behandlas just som pensionärer, varken från myndigheter eller från TV-kanaler. Själv ser jag lika gärna på ”Idol” som på ”Go´kväll”. Ska man göra TV-underhållning för en mogen publik ska det vara gammal hederlig TV-underhållning. Den förekommer i alla stora TV-länder. I Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien är lördagskvällarna fyllda av storslagen underhållning med stora artister.

ANNONS

Vad som slår en när man tar del av detta är den blandning av artister i alla åldrar som uppträder. I Frankrike kan man sålunda se Charles Aznavour, 91, och ungt stjärnskott i ett och samma program. På kontinenten värnar man om sina gamla artister. Här försvinner de snabbt ur programtablåerna och hänvisas till att uppträda på pensionärshem. Ge oss tillbaka lördagsunderhållningen i TV. En generationsöverskridande underhållning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS