Det är inte bara på vintern vi blir rossliga och tjocka i halsen. Vårtider är en vanlig period att få ökat slem i halsen, berättar läkare och varnar samtidigt för ständig nästäppa.


Mest läst i kategorin
Ett lika säkert tecken på att våren är på ingång förutom fågelkvitter, är att man blir tjock och rosslig i halsen. Den vanligaste orsaken så här dags är allergier som ökar slemproduktionen i kropp och därmed hals menar Daniel Bahrani, allmänläkare på Aleris specialvård i Malmö. Han tar ofta emot patienter som egentligen söker för vård för annat än just slem i halsen.
– Allergier är vanligt, det som ofta för dem till oss är ofta att de klagar på heshet, på att de har en långvarig hosta eller en främmande kroppskänsla i halsen, att någonting finns där, som man försöker svälja bort men som inte går att svälja bort. Då är det viktigt att gå in i halsen och titta på hur det ser ut, berättar han för Expressen Hälsa.
Man kan i stort dela upp orsakerna i två kategorier, om problemen kommer från de övre eller nedre luftvägarna och en vanlig orsak är då postnasalt dropp, post betyder efter och innebär att slemmet rinner bakåt istället för framåt till följd av en slembildning på grund av allergiska besvär eller en kronisk insuit, en bihåleinflammation.
– Om det är så att den hela tiden är täppt i en eller två näsborrar så finns det anledning att titta närmare på vad det kan vara för någonting. Det kan vara en varningsflagga. Det finns cancrar man kan ha i näsan, men polyper kan också förekomma.
Det finns vissa, vanliga förekommande anledningar att slem i halsen uppstår och vilken hjälp som finns att få. Allergi, framför allt säsongsallergi med gräs och trädpollen ökar problemen med slembildning i halsen.
– Många allergiska symtom brukar ofta släppa med antihistamin, som finns receptfritt på apoteket. Sedan finns det även läkemedel som finns receptfritt, där man lokalbehandlar. Om man till exempel tror att man har en ökad slembildning i näsan, så kan man behandla näsan. Det finns ju numera kortison receptfritt som man kan använda för näsan.
Om man har problem med en magmun som inte sluter tätt kan det vara orsak till att slemproduktionen ökar på natten och då ska man helst undvika sena middagar.
– Om man ligger helt plant så får man upp maginnehåll mycket enklare och har man då kanske ätit en sen måltid så tar det tid för kroppen, framför allt magsäcken, att bearbeta det man äter, säger Daniel.
Man kan undvika att äta sent eller inte ligga helt plant. Har man en ställbar säng kan man sova med en 10-15-gradig lutning, det kan betyda mycket.
När vi dricker kaffe eller snusar ökar också produktionen av att bilda magsyra för kroppen så dra ner på kaffe och snus om man har problem med reflux, sura uppstötningar. För de som slutat röka kan ökad slembildning vara vanlig, det är flimmerhåren som återkommer och kan reta. Astmatiker kan också bilda mer slem och även om man har känsliga luftrör efter en infektion.