A-
A+

5 tips: Så blir du av med mördarsniglarna

Hur blir du av med mördarsniglar på bästa sätt? Här får du några tips.

Harald Nylund

Annons

Annons

Annons

Annons

Mördarsniglar invaderar trädgården och inkräktar på odlingar och “mördar” verkligen vårt tålamod. Ser du en, finns det garanterat hundra till. För att lyckas bekämpa dem krävs rätt metoder.

Tips 1: Håll koll på äggen

Mördarsniglars ägg är små, runda och mjölkvita och ligger klumpvis. Det är inte sällan äggen läggs vid plantor. Byta jord och tvätta plantor som du ska plantera om och ska du plantera nya plantor ska du skölja rotsystemet noga i händelse av ägg som redan finns på plantorna.

Tips 2: Ta av daga med så lite obehag som möjligt

Avlägsna huvudet genom att klippa några centimeter in med sekatör eller spade. Släng döda sniglarna i sopporna och låt de inte ligga kvar på backen. Då drar de till sig nya sniglar.

Tips 3: Sök sniglar rätt perioder på året

Mördarsniglar kommer fram tidig vår när temperaturen går upp till 4 grader och äggen kläcks under perioden juli-oktober. Se därför till att bekämpa mördarsniglar på våren, ta nya krafttag under sommaren och en sista ansträngning på hösten. Målet på hösten är att minska antalet sniglar som övervintrar och går under jord i oktober.

Tips 4: Nemaslug

Det finns en produkt som innehåller nematoder, rundmaskar, som finns i över en miljon olika arter. De nykläckta nematoderna söker upp skadedjur att infektera. Man köper nematoder i Nemaslug-förpackningar och blandar lösningen med vatten innan man vattnar gräsmattan med vattenkanna eller sprayflaska. Nematoder är en helt biologiskt bekämpningsmetod.

Tips 5: Håll ordning i rabatten

Städa i trädgården för att minska ställen för sniglarna att trivas. Ta bort lövhögar och fallfrukt och undvik täckodling. Kompostera i sluten kompost så att sniglarna inte kommer åt av avfallet. Vattna gräsmattan sparsamt och på dagen, eftersom en blöt gräsmatta kvällstid blir fuktig. Du kan också plantera barrväxter och växter med hårda blad som sniglarna inte tycker om. Ska du ställa ut krukor med nya plantor bör du tvätta krukorna innan.

Harald Nylund
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?