På en gård i Falkenberg har djurskyddsinspektörer hittat 76 hundar i olika utrymmen och många av dem behövde vård.


Mest läst i kategorin

En hundägare hade tillstånd för 20 vuxna hundar, men när länsstyrelsen genomförde en oanmäld djurskyddskontroll hittades 76 hundar samt flera allvarliga brister i djurskyddet, det skriver Hallands Nyheter.
I slutet av mars gjorde djurskyddsinspektörer en oanmäld inspektion på en gård i Falkenberg efter att länsstyrelsen fått in flertalet tips om vanvårdade djur, det skriver Hallands Nyheter.
Nu har hundägaren i Falkenberg fått två veckor på sig att åtgärda de 15 brister som länsstyrelsens djurskyddsinspektörer anmärkte på vid en inspektion
Vanvård och avföring
På gården fann djurskyddsinspektörerna 76 hundar i olika stadier av vanvård och i olika utrymmen på gården, det fanns avföring och urin i flera av rummen där hundarna befann sig.
I flera av de utrymmen och rum som inspektörerna undersökte uppmättes tre gånger högre halter av ammoniak i luften än vad som är tillåtet.
”Under kontrollen kissade och bajsade flera hundar inomhus och i flera av utrymmena i bostaden hängde skrapor på väggarna som användes för att skrapa upp avföring. Vid kontrollen observerades urin på golvet i flera inomhusutrymmen samt i sängen”, står det i djurskyddsinspektörernas rapport, skriver Hallands Nyheter.
Senaste nytt
För lite social kontakt
Många av de rastgårdar och andra utrymmen som användes var dessutom för små för det antal hundar som fanns i dem.
Flera av hundarna på gården behövde tandvård och en av hundarna var i så dåligt skick att den behövde akut veterinärvård.
Djurskyddsinspektörerna anmärkte även på att hundarna inte fick tillräckligt mycket social kontakt och mental stimulans.
Flera av de 15 allvarliga brister som djurskyddsinspektörerna anmärkte på under inspektionen uppgav ägaren sig varken ha haft tid eller möjlighet att åtgärda.
Länsstyrelsen har nu gett ägaren två veckor på sig att åtgärda alla brister, det skriver Hallands Nyheter.
Djursamlande är en sjukdom
Enligt Hundstallet har antalet djursamlare ökat, något som gör att hundar far illa. Sedan 2013 ingår tvångsmässigt djursamlande i den psykiatriska diagnosen samlande/hoarding.
Carin Holmberg, filosofie doktor i sociologi antrozoologen Therese Lilliesköld har gjort en pilotstudie om tvångsmässigt djursamlande där 16 länsstyrelser med erfarenhet av djursamlare medverkade, det skrev Svenska Dagbladet om för ett par år sedan.
Studiens resultat presenteras i rapporten Djursamlare och samlade djur: inte enbart ett djurskyddsproblem.
I studien fann de att den vanligaste gruppen djursamlare är kattsamlare som vanligtvis låter katterna föröka sig fritt och inte ger dem någon veterinärvård.
Både kvinnor och män
Studien visar även att fenomenet djursamlande förekommer lika ofta bland kvinnor som bland män och att den typsika djursamlaren är 40 till 70 år, eller äldre.
Djursamlarna lever enligt studien ofta under socialt utsatta förhållanden, en del har personliga tragedier bakom sig och en del har intellektuella funktionsnedsättningar, psykisk ohälsa är vanligt förekommande.
Trauma under barndomen, depression, skilsmässa, dödsfall eller förändrad ekonomi kan vara sådant som utlöser samlandet, det skrev SvD 2023.

Hundstallet: Allt fler hundar behöver ett nytt hem
Till Hundstallet kommer hundar som behöver få ett nytt hem och sedan pandemin har antalet hundar som behöver omplaceras ökat markant.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
