Djurvårdskedjan Evidensias vinstfokus går ut över djurvården och djur dör av resurs- och kompetensbrist, det larmar 14 före detta anställda om till Sveriges Radio P3.


Mest läst i kategorin
Evidensia är en av världens största veterinärkedjor, bolaget har cirka 2 500 djursjukhus och klinker i 20 länder och ägs av ett riskkapitalbolag, det skriver Sveriges Radio P3 Nyheter Dokumentär.
Sveriges Radio P3 Nyheter har pratat med djurägare och tidigare anställda vid Evidensia samt tagit del av anmälningar och journalanteckningar, det skriver SVT.
Ligger i sitt eget bajs
Enligt vittnesmålen kan sjuka djur få ligga obevakade i sin egen avföring och det slarvas med hygienen efter operationer.
Den granskning som Sveriges Radio P3 Nyheter har gjort visar även att outbildad personal har uppmanats att ge djur narkotikaklassade preparat, trots att det inte är lagligt för personer som inte har behörighet.
De 14 tidigare anställda har berättat att sonder och kanyler ger upphov till infektioner på grund av att personalen inte hinner tvätta av och sköta om djurens sår.
Chefer på Evidensia kan samtidigt få hundratusentals kronor i bonus om de lyckas hålla sin budget.
En före detta klinikchef säger till P3 Nyheter att etik och moral på Evidensia allt mer suddas ut och att djurägare aldrig kommer kunna veta vad som pågår bakom de stängda dörrarna.

Senaste nytt
Borde ha fått intensivvård
Linnea och Anton Dambergs hund Albus skulle få ett sår över nosen ihopsytt på Evidensias klinik i Växjö, efter behandlingen fock de med sig vanlig smärtstillande medicin hem, men den fick Albus magproblem av och han behövde få akut vård, det rapporterar Sveriges Radio P4.
Albus skrevs in på Evidensia. Enligt journalanteckningarna misstänkte veterinären magsår, men Albus ägare får trots det höra att han är på bättringsvägen, dagen efter dör hunden.
När ägarna ifrågasatte hur Albus hade behandlats fick de ett brev får kliniken i Växjö, i vilket det stod att de fortsättningsvis kan söka hjälp någon annanstans.
“Jag förstår inte varför man inte bara lägger ned hatten och tar till sig och ser vad som gått snett. För mig är det jättekonstigt”, säger Linnea Damberg till Sveriges Radio P3 Nyheter.
Hon säger vidare att de tappade förtroendet för kliniken och samtidigt ska hantera en massa känslor. Paret har anmält händelsen till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård och fått rätt.
I beslutet står det att Albus borde ha fått intensivvård.
“Det var tydligt att hunden var så pass dålig att man skulle ha satt in intensivvård”, säger P3 Nyheters reporter Matilda Skarehag till SVT.
Djurens vårdkvalitet överskrider vinstintressen
Fem av de 14 före detta anställda som P3 Nyheter har talat med berättar att Evidensia tar emot svårt sjuka djur trots att det saknas både kompetens och resurser.
Marlene Areskog, veterinärmedicinsk chef på Evidensia i Sverige, vill inte kommentera enskilda fall men säger att de alltid sätter djurens främsta och deras vårdkvalitet i främsta rummet, samt att det alltid överskrider alla vinstintressen.
”Det är givetvis oacceptabelt och det är tragiskt och jobbigt för alla inblandade. Inte minst djurägarna och det finns inget en veterinär hellre vill än att göra sjuka djur friska”, säger hon till Sveriges Radio P4.
Läs mer på NEws55: Hur gör en djurägare om en veterinär missar en allvarlig tumör?

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.