News55

Fler klagomål om bristande djurhållning men färre kontroller

En katt och en hund. Fler klagoärenden som kommer in till landets länsstyrelser gäller bristande djurhållning av djur som katter och hundar.
Fler klagoärenden som kommer in till landets länsstyrelser gäller bristande djurhållning av djur som katter och hundar. (Foto: sandrobolo/pixabay och Svetozar Milashevich/Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 maj 2025Publicerad: 09 maj 2025

Förra året hanterade länsstyrelserna i landet fler klagomål än tidigare om bristande djurhållning av sällskapsdjur som hundar och katter.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla djur som vi människor håller omfattas av vår djurskyddslagstiftning, det innebär att alla som har djur, såväl hundar och katter som höns, kor, hästar, djurparksdjur och försöksdjur, ansvarar för att känna till och följa djurskyddslagen.

De djurskyddskontroller som myndigheter gör syftar till att säkra att de som äger och håller djur följer djurskyddsreglerna.

De flesta av kontrollerna som gäller sällskapsdjur görs till följd av att länsstyrelsen har fått in ett klagomål med misstanke om att djuren far illa.

En av de vanligaste bristerna som hundar och katter drabbas av är att skadade eller sjuka djur inte får veterinärvård.

Många ärenden om sällskapsdjur

Kontrollerna av lantbrukets djur minskade förra året och det finns inga entydiga förklaringar till varför, men i dialog med Jordbruksverket konstaterar flera länsstyrelser att det kan ha att göra med ett stort antal klagomålsärenden.

Det är ärenden där länsstyrelsen handlägger inkomna misstankar om att djur far illa och det handlar ofta om sällskapsdjur.

“Statistiken 2024 visar en ökning av antalet beslut om omhändertaganden som länsstyrelserna har gjort, och cirka 80 procent av de omedelbara omhändertagandena gäller hundar och katter. Många gånger är detta ärenden som är resurskrävande, och därmed kan det påverka länsstyrelsernas kapacitet att utföra planerade kontroller”, säger Elin Svedberg, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Djurskyddsrapporten 2024

Jordbruksverkets sammanställning av djurskyddskontroller, Djurskyddsrapporten 2024, ger en samlad bild av uppgifter från landets 21 länsstyrelser och Livsmedelsverket.

Rapporten visar att antalet planerade djurskyddskontroller på gårdar med lantbruksdjur, som exempelvis mjölkkor, grisar och höns, minskade förra året.

Endast två av landets länsstyrelser nådde förra året målet att kontrollera 10 procent av anläggningar med lantbrukets djur. I genomsnitt minskade dessa kontroller från 6,3 till 5,4 procent.

En ko och en häst
Vid inspektioner har kor varit smutsiga och hästar har riskerat att skadas av inredning. (Foto: mihtiander/Getty Images och MilesStones/Getty Images)

Smutsiga kor och skaderisker

“Animalieproduktionen har en nyckelroll i en robust livsmedelsproduktion. Kontrollerna är viktiga både för djuren och för att lantbrukare ska kunna rätta till eventuella brister och därmed stärka förutsättningarna för en välfungerande produktion”, säger Malin Wåhlstedt, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket, i pressmeddelandet.

Djurskyddsrapporten 2024 visar att hygienrelaterade brister var vanliga vid kontroll av kor, under året upptäcktes smutsiga kor vid ungefär en tredjedel av kontrollerna.

ANNONS

Vid nästan en fjärdedel av kontrollerna konstaterades smutsliga liggytor för både kor och grisar.

Enligt rapporten är det också vanligt med brister som har med inredningen att göra inom hästhållningen, nästan vid hälften av kontrollerna upptäcktes brister i inredning som kan utgöra skaderisker för hästar.

Når inte upp till EU:s krav

Kontrollerna av försöksdjursverksamhet ökade förra året jämfört med tidigare år, det visar rapporten, 21 procent av anläggningar med tillstånd till försöksdjursverksamhet kontrollerades förra året.

Sverige gör dock fortfarande för få kontroller av försöksdjur för att leva upp till EU:s krav på det området. 

“Det är en positiv utveckling att det görs fler försöksdjurskontroller, men Sverige lever ännu inte upp till kravet i EU:s försöksdjursdirektiv som anger att en tredjedel ska kontrolleras. Det är mycket viktigt att uppnå kravet, främst för djurens skull men även för att allmänheten ska kunna ha förtroende för att verksamheter med försöksdjur följer de regler som finns”, säger Jordbruksverkets djurskyddschef Helena Elofsson i pressmeddelandet.

Förra året gjorde länsstyrelserna 7 840 fysiska kontroller, varav 2 983 var planerade, det är en minskning jämfört med 2023.

Länsstyrelserna tog emot 15 215 klagomål om bristande djurhållning, det är en ökning jämfört med 2023.

ANNONS

Läs mer på News55: Kraftigt överviktig hund måste banta – annars väntar åtgärd

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
Vi har allt för din hund
ANNONS
ANNONS