Vet du vilken hundras som är vanligast i Sverige? Det kan du kanske gissa, labrador retriever. Men känner du till de här ovanliga raserna?


Mest läst i kategorin

Det finns enligt Svenska kennelklubben 358 hundraser och rasvarienter i Sverige, här är de raser som är allra mest ovanliga, det skriver Allas.
American eskimo dog
Den här hundrasen utvecklades i delstaten New York i USA och härstammar troligtvis från olika europeiska spetshundar. Rasen godkändes av amerikanska kennelklubben 1995, men finns beskriven sedan 1800-talet.
Det här är en pigg, vänlig och lättlärd hundras som finns i de tre storlekarna dvärg, mellan och standard, pälsen är alltid vit. Den kan vara lite avvaktande mot främlingar och skälla, den tycker om att aktiveras och är duktig i lydnad.
American eskimo dog är erkänd i de nordiska länderna och får tävla i hundsporter och vara med på utställningar, men den internationella sammanslutningen av kennelklubbar har inte erkänt den. Det fanns en hund av den här rasen registrerad i Sverige år 2024.
Senaste nytt
Kishu
Den asiatiska spetshunden Kishu har en stark jaktinstinkt så den som inte är jägare bör inte ha den här rasen. Det är en modig hund som är lojal mot sin familj men kan vara reserverad mot främlingar och vakta hemmet.
Hundrasen som kan vara enfärgat vit, röd, brun eller brunsvart med mörka eller ljusa skiftningar, är medelstor och blir cirka 50 centimeter.
Rasen godkändes i Japan år 1934 och den är ovanlig utanför sitt hemland, den första registrerades i Sverige år 2020 och förra året fanns det bara en kishu registrerad här.
Otterhound
Eftersom utterjakt inte är tillåten i England, som är den här stora, starka hundrasens ursprungsland, har den i stället utvecklats till att bli en utställnings- och sällskapshund.
Rasen är byggd för att jobba i vatten och hanarna blir ungefär 67 centimeter höga, den ganska långa och raggiga pälsen kan vara lite oljig och håller vatten borta från kroppen. Pälsen ska inte trimmas.
Den här hundrasen kan ha flera färger, exempelvis gråsprängd, sandfärgad, rör, vetefärgad, blå med vita tecken, vit med gula, blå eller grävlingsfärgade fläckar eller svart med brun teckning runt ögonen och nosen.
Trots att otterhound är en av de äldsta brittiska hundraserna är den numer ganska ovanlig där. I Sverige finns det åtta hundar av den här rasen registrerade.
Ceský fousek
Den här fågelhunden har fötts upp för sin förmåga att hitta fåglar, innan andra världskriget var det här den vanligaste strävhåriga stående fågelhunden i Tjeckien och Slovakien.
Det här är en allsidig hund som har en stark jaktinstinkt varför den passar bäst för jägare. Den blir upp till 66 centimeter hög och kan väga upp till 30 kilo, den är mörkgrå med eller utan bruna fläckar samt brun med eller utan tecken.
Rasen är stark och uthållig och känd för att vara tillgiven, enligt Svenska kennelklubben är antalet individer av den här rasen i Sverige väldigt få.

Xoloitzcuintle
Den mexikanska nakenhunden, som den kallades när den första hunden av den här rasen importerades till Sverige år 1983, är Mexikos nationalhund, sedan 2016 heter rasen xoloitzcuintle även här.
Denna hundras finns i de tre storlekarna liten, mellan och stor. De flesta är helt utan päls, men det finns varianter som har päls, hundarna är oftast enfärgade i olika mörka nyanser.
När den nakna variantens hud är torr kan den behöva smörjas med hudolja, på sommaren behöver den solskyddsmedel och när det är kallt behöver den ett täcke.
Det här är intelligenta, alerta och livliga hundar som både används som sällskap och till utställning och agility. Förra året fanns det 61 xolos av olika storlekar i Sverige, det skriver Allas.

Lista: Hundar som fäller mest – och minst
Hundar är fantastiska djur, men det kan vara jobbigt med hundhår som fastnar överallt, för hundar fäller. En del hundraser fäller dock mer än andra.
ANNONS

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
