Den antidepressiva substansen fluoxetin som för människor säljs som läkemedlet Prozac ges också allt mer till hundar.


Mest läst i kategorin
Den australiska veterinären Amy Lee menar att det har varit en “gudagåva” för henne att kunna skriva ut fluoxetin till hundar, det skriver ABC.
På sin klinik i Blacktown i New South Wales i Australien skriver hon gärna ut det till hundar med ångestattacker, men hon säger att det inte är lämpligt för alla djur.
Innan hon beslutar om hon ska skriva ut fluoxetin talar hon med ägaren om hundens historia och beteenden under en konsultation som tar en timme.
Det är dock inte standard för alla veterinärer, en del skriver ut läkemedlet efter en 15 minuters konsultation, varför många hundar får ångestdämpande medicin som första behandling.
Förskrivningen har ökat
I en studie granskades miljontals amerikanska hundars journaler från 2010 till 2020 och forskarna fann att beteendeproblem hade tiodubblats och att förskrivningen av antidepressiva medel ökat.
I Sverige kom genombrottet för antidepressiva läkemedel till djur för cirka 19 år sedan och från 2009 till 2021 ökade förskrivningen med hela 300 procent, det skrev Svenska Dagbladet 2021.
Organisationer som Australian Veterinary Association har inte registrerat några data om användningen av läkemedelsbehandlingar för djur i hela Australien, men det finns bevis för att användningen ökar.
På sin webbplats har det australiska djurapoteket Your Pet PA listat fluoxetin som det tredje mest sålda receptbelagda läkemedlet.
Och på sin klinik har Amy Lee sett en ökning av hundar med beteendeproblem som aggression, separationsångest och andra problematiska beteenden.
Senaste nytt
Inte hundarna som är problemet
Paul McGreevy, veterinär och forskare i djurbeteende vid University of Sydney, menar dock att det verkliga problemet för hundarna är hur deras ägare sköter dem.
“Faran är att husdjursägare kräver medicin för att lösa ett problem, när problemet faktiskt är de själva”, säger han till ABC.
Han förklarar att hundar har andra behov och önskemål än människor, men att många i stället förväntar sig att deras husdjur ska anpassa sig till vårt sätt att leva.
“Om du vill ha en hund, förvänta dig att den gör hundaktiga saker och förvänta dig att den har hundaktiga behov”, säger han till ABC.
Se till vad hunden behöver
Michelle Rassool är beteendeveterinär och arbetar både inom allmänmedicin och på en beteendeklinik, enligt henne är många ägare helt förbluffade över sina hundars beteende när de kommer till henne.
Hon menar att en genomsnittlig person skaffar en hund för att ha en vän, men normalt sett inte är bra på hunduppfostran och hon tycker att folk bör vara medvetna om att det finns flera alternativ för att påverka hundars beteende.
Hon förelår positiv beteendeträning, förändringar i miljön och förändringar i vad ägarna förväntar sig av sin hund, det skulle kunna bidra till att skapa en bättre relation mellan hund och ägare.
Ägarna behöver fråga sig om hunden tillräckligt med motion och om den nöjd.
“Om vi har en hund som är orolig för att bli lämnad ensam, ger vi den inte bara medicin och lämnar den ifred. Våra mål är alltid att använda medicinering för att driva på förändring och sedan överväga att avvänja eller minska där vi kan”, säger hon till ABC.

Positiv förstärkning
Enligt Michelle Rassool behöver träning ske långsiktigt för att hundar ska få bästa möjliga chans att inte utveckla beteendeproblem, det räcker inte med ett par veckors valpskola.
Hon tycker att de flesta borde gå på träning minst en gång i veckan under hundens första år eftersom det då sker så mycket utveckling.
Amy Lee påminner om hur viktigt det är att använda positiv förstärkning snarare än negativ för att hunden ska förstå vilka beteenden vi vill se.
Hon säger att bestraffning, alltså negativ förstärkning, ökar sannolikheten att du får en aggressiv hund.
Det är svårt att hitta rätt balans mellan träning och medicinering och Amy Lee navigerar ofta på gränsen för när det kan vara lämpligt att medicinera.
Läs mer på News55: Forskning avslöjar: Så formas hundens beteende
ANNONS

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.