Kamphundar, eller muskelhundar, ökar i antal. Allt fler svenskar väljer att ha en hund som förmedlar styrka, kraft – och ibland till och med skräck, visar en ny kartläggning.


Mest läst i kategorin

De så kallade muskelhundarna ökar i antal runt om i landet, enligt en ny kartläggning från Expressen baserad på Jordbruksverkets data.
Missa inte: Stora skillnader mellan olika hundrasers hälsa. News55.
Kamphundar – en sympbol för respekt
“För bara två–tre år sedan såg vi dem sällan, men nu har de blivit betydligt vanligare”, säger Johnny Kroneld, kommunikationschef på Hundstallet, enligt Expressen.
Han förklarar vidare att många nämligen vill ha en hund som ser stor, stark, respektiningivande – och i bland lite läskiga ut.
Men det är olika beroende på var i landet hundarna, och deras ägare, bor. I storstäder dominerar nämligen pudelblandningar och småhundar medan kraftfullare raser blir allt vanligare i andra områden.
I Ale kommun finns till exempel över 50 registrerade rottweilers och den klassiska kamphunden, staffordshire bullterrier, är en populär ras i Malmö med över 350 registrerade, enligt Jordbruksverkets statistik.
Senaste nytt
Orväckande utveckling gällande farliga hundar
Samtidigt pekar statistiken på en oroväckande utveckling när det gäller olyckor i samband med hundar.
Antalet anmälningar om hundar som orsakar skada eller allvarlig olägenhet har mer än fördubblats de senaste åren, från 416 till 960, enligt siffror från Länsstyrelsen i Stockholm och som Svenska Dagbladet rapporterade om i fjol.
“Alla hundraser kan bli farliga om de får fel förutsättningar, eller fel ägare, problemen går alltid att spåra tillbaka till ägaren. Om det sker incidenter med större och starkare hundar så är det så klart större risker”, säger Johnny Kroneld till Expressen.
Men han betonar att kamphundar inte per automatik är farliga. Många muskelhundar är fantastiska familjehundar med ett lugnt temperament, men de kräver mycket tid och tydlighet från sin ägare.
Experten: Köp inte en hund baserat på hur den ser ut
Hans viktigaste råd till blivande hundägare är att inte låta sig styras av utseendet eftersom det ofta säger väldigt lite om vilka behov och beteenden som hunden har.
Fokusera istället på vad du som hundägare kan erbjuda din fyrbenta vän. Till exempel, om du har några fritidsintressen som att springa, cykla eller vandra – som skulle matcha din nya familjemedlem.
“Det kan påverka vilken hund som faktiskt passar bäst i ditt liv”, säger Johnny Kroneld till Expressen.
Läs även: Här är hundarna som räddar vinet. Dagens PS.