I Sveriges mest katt-täta kommun bor det 104 registrerade katter per 1 000 invånare och det kan bero på kattens praktiska nytta.


Mest läst i kategorin
I södra Östergötland, på gränsen till Småland, ligger Sveriges mest katt-täta kommun.
Här bor 3 683 personer och cirka 383 registrerade katter, det innebär att det alltså finns hela 104 katter per 1 000 invånare.
Har nytta av katten
En av invånarna tror att hon vet vad som bidrar till det höga antalet registrerade katter.
“Det här är ju en glesbygd där vi också har nytta av katten på många sätt, som att hålla undan möss och annat”, säger Anna Ohlsson till Sveriges Radio.
Hon bor på gården Ryngsmålen i Ydre kommun och hon kan vara en del av förklaringen till att det finns så många registrerade katter i den här kommunen.
Hon berättar om en insats hon själv har gjort för katternas bästa och som kan ha bidragit till kommunens topplacering.

Senaste nytt
Chipmärkte kommunens katter
Efter att ha gått en kurs åkte hon, så länge det var tillåtet, runt och chipmärkte bygdens katter.
“Vi fick ju ett stort tryck på människor som ville ha besök av oss och då var det ju så att vi gjorde rutter där vi åkte hem och chipmärkte katterna i deras hem”, säger hon till Sveriges Radio.
Hon berättar också att det var många av dem som de besökte som inte själva hade möjlighet att resa till en veterinär.
“Så därav tror jag att det peakade ganska snabbt upp att vi fick många chipmärkta katter för att man tog emot den möjligheten, fortsätter Anna Ohlsson i Sveriges Radio.
Alla katter ska registreras
Sedan den 1 januari 2023 är det krav på att katter ska registreras i Jordbruksverkets register och för att det ska kunna göras måste de ID-märkas, innan 2023 det var det frivilligt.
En katt ska registreras innan den är 4 månader gammal och den som köper eller övertar en katt som är över tre månader behöver se till att den är eller blir ID-märkt, och registrera sig som kattens ägare inom fyra veckor.
Det här kravet gäller både för innekatter och för katter som går ute.
Mikrochip eller tatuering
När din katt är registrerad är det lättare att återförena den med dig om den skulle springa bort, det gör det också möjligt att se vilka lösdrivande katter som inte har ett hem så att de kan få hjälp.
En id-märkning kan antingen göras med ett mikrochip eller med en tatuering i kattens öra, om chippet blivit oläsligt eller tatueringen blivit suddig kan du behöva uppdatera id-märkningen.
Läs mer på News55: Katten kom hem igen efter fyra månader

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.