News55

Organisation säljer sjuka hundar till Sverige

Gatuhundar. Visst kan det kännas bra att hjälpa en gatuhund och importera den till Sverige och ge den ett hem, men alla organisationer som importerar dessa hundar är inte seriösa och det är svårt att veta om alla papper stämmer.
Visst kan det kännas bra att hjälpa en gatuhund, importera den till Sverige och ge den ett hem, men alla organisationer som importerar dessa hundar är inte seriösa och det är svårt att veta om alla papper stämmer. (Foto: Christopher Welsch Leveroni/Pexels och VisualCommunications/Getty Images Signature)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 juli 2025Publicerad: 04 juli 2025

Den ryska organisationen Take me home förmedlar hundar till Sverige och svenskar som har köpt hund från dem har fått hem sjuka och ibland även aggressiva hundar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska Anneli adopterade hunden Liza från den ryska organisationen Take me home, enligt veterinärintyget skulle hunden vara frisk, men den led av flera dolda åkommor, skriver Expressen.

En svensk veterinär upptäckte att den Liza hade knäproblem och en hornhinneskada, dessutom hade hon små ärr på huden som om hon varit i slagsmål.

“Jag var lycklig då och tyckte att jag hade gjort en bra grej, och i mångt och mycket gör man väl det. Men i dag skulle jag aldrig ta en hund därifrån, det är så mycket konstigheter. Jag tycker allt är så dåligt skött”, säger Anneli till Expressen.

“Rätt hund till rätt familj”

Take me home är en rysk organisation som importerar hundar till Sverige från Belarus, Lettland och Ryssland, skriver Expressen.

Orgsnisationen berättar på sociala medier, främst Facebook, att den har den hjälpt tusentals svenska familjer att adoptera herrelösa hundar som är friska och familjevänliga.

Deras motto är “Rätt hund till rätt familj” och i annonserna presenteras bara glada och nöjda erfarenheter, berättar Expressen i ett klipp på sin Youtubekanal.

Men flera av de svenskar som har köpt hund av organisationen berättar om hundar som är aggressiva och har hälsoproblem.

ANNONS

Det handlar om hundar som bits, hundar som har parasiter och spyr upp larver, hundar som har eksem och hundar med kronisk diarré.

ANNONS

Liknar trafficking

Sara Molin har arbetat som veterinär i 18 år och under den tiden har hon träffat på många importerade gatuhundar.

Hon säger att import av gatuhundar har förekommit så länge hon har varit veterinär och att att de ser dessa hundar varje vecka på svenska djurkliniker.

“Det har tagit sig olika uttryck genom åren, allt från rena smuggelhundar, till mer eller mindre oseriösa organisationer. För en vanlig person är det oerhört svårt att veta vilka som är seriösa och vilka papper som går att lita på”, säger hon till Expressen.

Hon är kritisk till dessa organisationers verksamhet och tycker att det finns en okunskap om problemen.

När det handlar om försäljning av hundar med tveksam bakgrund och oklara papper tycker hon att man kan kalla det för trafficking.

Bör tänka sig för noga

ANNONS

“Hälsoproblemen behöver inte vara livshotande för att vara väldigt besvärliga. Det vanligaste är kronisk diarré, eller parasiter som kan vara svåra att bli av med, och även om man blir av med dem kan parasitbördan som hunden gått med under lång tid orsaka kroniska skador på mage och tarm som kanske aldrig läker”, säger Sara Molin till Expressen.

Veterinärkostnaderna kan bli höga och ofta är det dessutom svårt att få de här hundarna försäkrade.

Sara Molin har också mött många importerade gathundar som har svårt att anpassa sig och fungera som familjehundar.

“En hund som aldrig har levt i en familj vet inte vad som förväntas av den. Det finns så många hjärtskärande fall med hundar som knappt kan gå lösa inomhus för att de är så rädda för människor. Man kan behöva jobba med det under många år och medicinera dem med psykofarmaka för att överhuvudtaget få dem träningsbara”, säger hon till Expressen. 

Hon förstår att människor vill hjälpa, men tycker att den som funderar på att köpa en importerad hemlös hund ska tänka sig för noga. 

Saknar tillstånd

Expressen har granskat Take me home och granskningen visar att organisationens annonser är missvisande och att sjukdomar och problembeteenden mörkas, det rapporterar Expressen på sin Youtubekanal.

Dessutom saknar organisationen tillstånd, men har hittat kryphål för att kunna fortsätta ta in hundar i Sverige.

ANNONS

När hundköpare har vänt sig till organisationen för att få stöd blockeras de eller utsätts för anklagelser och hat.

Fick avliva hunden

Linda Palmu berättar att när hon såg valpen Ash i en av Take me homes många Facebookgrupper kände hon att hon absolut ville ha honom.

“För att komma in i Sverige eller ett annat land måste de ju vara friska, men jag tror inte att det gick till som det ska”, säger hon i klippet på Expressens Youtibekanal.

Hon berättar vidare att Ash började kräkas, mycket, tredje gången han spydde såg hon att larver krälade i hans spya och det handlade inte om några larver, utan det var fullt av dem.

Enligt det ryska veterinärintyget var Ash frisk, men det visade sig att han bar på hakmask, spolmask och den smittsamma parasiten Giardia.

Linda Palmu berättar i Expressens klipp att Ash tyvärr bet ett barn i ansiktet väldigt illa, det var ett hugg på grund av att han vaktade en leksak och det ledde till hon tog det svåra beslutet att avliva honom.

När hon berättade för Take me home att hon varit tvungen att avliva Ash möttes hon av anklagelser om att hon var en ond människa och att det var hennes fel.

ANNONS
Illustrationer av En hakmask, en rundmask i en tarm och Giardia
En hakmask, en rundmask i en tarm och Giardia. (Illustrationer: Science Photo Library)

Sjuk och aggressiv

För några år sedan hade Take me home tillstånd att ta in åtta hundar i månaden till Sverige, organisatione tog dock in många fler och förlorade sitt tillstånd.

Men trots det fortsätter organisationen att föra in lika många hundar, men nu är det inte Take me home som står som ansvarig för importen, på så sätt kringgår de förbudet.

Viktoria Thufvesson har importerat hunden Stella, som är snäll mot dem hon känner, även hon såg sin hund i en annons på Facebook där hon beskrevs som en frisk och enkel hund.

Bara några veckor efter det anlände Stella i en transport tillsammans med 17 andra hundar, när hon kom var hon väldigt smutsig och luktade hon väldigt mycket av urin och avföring.

“Hon var full med små sår, som jag tolkar som bitmärken, hennes öron luktade illa och såg inte så bra ut. Nu har hon artros, spondylos, höftledsdysplasi och kronisk mag- och tarminflammation”, säger Viktoria Thufvesson i Expressens youtubeklipp.

Utöver alla sjukdomar som Stella har uppvisar är hon också aggressiv och hennes matte har därför munkorg på henne.

ANNONS

En gång när Stella var med sin matte på jobbet attackerade hon en kund som fick skador i sin hand.

Viktoria Thufvesson har ändå bestämt sig för att fortsätta ta hand om Stella, trots att det gör att hon måste begränsa sitt liv.

Blockerades när hon kritiserade

I Take me homes Facebookgrupper rensas kritik och svåra erfarenheter av deras hundar bort, exempelvis den om Baldur som Katarina Boox köpte av organisationen.

Han bet henne så hårt i handen att hans ena framtand fastnade under hennes tumben. Efter att han bitit henne två gånger bestämde hon sig för att omplacera honom.

Men när Take me home åter presenterar honom i sitt Facebookflöde nämner de ingenting om att han har bitit sin tidigare matte.

När Katarina Boox då började skriva kritiska saker blev hon snabbt blockerad överallt.

Tar inget ansvar

ANNONS

Angelika Makhunova är representant för Take me home i Sverige och det är hon som har förlorat tillståndet att ta in hundar i Sverige.

Hon säger i expressens klipp att det är ett missförstånd och att hon inte importerar hundar och inte lägger ut annonser, men att hon läggar ut många annonser om hundar som far illa.

Hon säger också att hon hela tiden är på Facebook och att hon är intresserad av att hundarna ska få ett hem men att hon inte har någonting att göra med någon organisation.

Expressen har dock uppgifter som visar att hon fortfarande annonserar ut hundar och så sent som förra året tog emot pengar för hundadoptioner, det rapporterar Expressen i sin Youtubekanal.

Läs mer på News55: Därför skäller och ylar gatuhundar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS