Flera av polisens hundförare larmar om att deras hundar plågas när de färdas i polisens nya hundförarbilar, det framgår av en larmrapport.


Mest läst i kategorin

Polisens nya hundförarbil, en pick-up som skulle göra miljön i bilen bättre för polisens hundar får klagomål från hundförarna, det rapporterar Sveriges Radio.
Enligt jordbruksverkets krav var hundburen i den tidigare bilen för liten. De nya bilarna för hundpatrullen skulle göra det bättre för polishundarna.
Det är en pickup med två hundburar monterade under kåpan på flaket, vilket gör att det får plats större burar än i bagageutrymmet på en vanlig personbil, det skrev Polistidningen i augusti 2024.
Efter att de nya bilarna har införts har dock flera av polisens 400 hundförare vittnat om att hundarna har börjat må dåligt.
Bullriga burar
I en larmrapport uppger flera av polisens hundförare att polishundar plågas när de åker i den nya hundförarbilen.
Ett av alla klagomål är att hundförarna är att burarna är som bullriga isoleringsceller, utan kontakt med hunden. Många hundförare upplever att deras hundar stressas av bullret som blir i burarna under färd.
Enligt Lars-Olov Lugne, regionalt samordnande huvudskyddsombud vid Polisen i Bergslagen har vissa hundar påverkats så mycket att de inte längre vill åka med bilen.
“Plastkåpan som täcker flaket är inte ljudisolerade, burdörrarna skramlar och fläktarna låter. Själva burarna sitter fast i karossen och därifrån fortplantar det sig ljud från motorn”, sade han till Polistidningen förra året.
Han förklarade att djurhållning visserligen inte är en fråga för skyddsombud men att när hundförare mår dåligt på grund av sina hundars situation är det ett arbetsmiljöproblem för dem.
“Hunden är ju ens närmsta arbetskamrat, som man lever med dygnet runt, och det känns självklart inte bra för hundföraren att utsätta den för något som man uppfattar som djurplågeri. Du måste också kunna lita på att hunden är i skick att göra sitt jobb när det behövs och inte är sönderstressad”, sade han till Polistidningen.
Senaste nytt
“Olyckligt för verksamheten”
Jerker Lavesson är chef vid Nationella polishundtjänsten.
“Det är olyckligt för verksamheten om inte hundarna mår bra för då kan de ju inte prestera som vi hoppas och tänker att de ska”, säger han till Sveriges Radio.
De nya polisbilarna för hundpatrullerna, pick-upen Volkswagen Amarok, började tas i bruk 2019, de skulle bli nästa generations hundpatrullbilar och 300 sådana tjänstebilar köptes in.

Larmrapporten
I hundförarnas larmrapport till polismyndigheten, som P4 Göteborg har fått ta del av, finns flera berättelser från hundförare i hela Sverige.
En hundförare berättar att hans hund, under färd, försökte gräva sig ut ur buren, en annan berättar att hennes hund mår fruktansvärt dåligt av att åka i Amaroken.
Ytterligare en hundförare berättar att hans hund är helt oduglig som tjänstehund när de kommer fram på jobb, någon tycker att det är rent och skärt djurplågeri.
Nästan hälften av de 367 hundförare som svarat uppger i larmrapporten att deras hundar mår dåligt av att åka i bilen.
Hundföraren ytterst ansvarig
“Är det hundar som far illa av det så man börjar närma sig andra rättsliga grejer, som exempelvis djurplågeri eller nånting sånt där, då är det ju upp till den enskilda hundföraren att ta de besluten att inte stoppa in sin hund i det, det är ju hundföraren som är ytterst ansvarig för att hunden inte far illa”, säger Jerker Lavesson till Sveriges Radio.
Han säger vidare att det ansvar Polismyndigheten försöker ta är att exempelvis åtgärda det med burar i baksätet på bilarna samt att de i värsta fall får ta hundar ur tjänst.
Läs mer i News55: “Jobbiga” hundar kan bli bra polishundar

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
