News55

Undvik sommarens vanliga faror för hundar

En hund instängd i en bil och en hund nosar på en orm. Två vanliga sommarfaror för hundar är värmeslag efter att ha lämnats instängda i en bil som snabbt blir för het och ormbett.
Två vanliga sommarfaror för hundar är värmeslag efter att ha lämnats instängda i en bil som snabbt blir för het och ormbett. (Foto: Stasys Kudarauskas/Getty Images och tzahiV/Getty Images Signature)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 juli 2025Publicerad: 13 juli 2025

Bland de vanligaste sommarfarorna för hundar finns huggormsbett, algförgiftning och värmeslag efter att ha lämnats i bilen under varma dagar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots återkommande varningar och gällande lagstiftning är det allt för många hundar som varje sommar drabbas av värmeslag, det visar Agrias skadestatistik.

När det finns risk för att temperaturen stiger till plus 25 grader är det enligt lag förbjudet att lämna sin hund ensam i bilen.

Men trots det är det alltså vanligt att hundar drabbas av värmeslag på grund av att de lämnats ensamma i en bil.

MISSA INTE: Svensk uppfinning: AI monterar dina IKEA-möbler – utan manualen

Kan dömas för djurplågeri

En hundägare som orsakar lidande för en hund eller katt kan straffas och riskerar att dömas för djurplågeri.

Redan när det är 20 till 22 grader varmt ute kan temperaturen inne i en bil bli farlig för ett djur.

“Symtom på värmeslag för en hund är exempelvis vinglighet, förhöjd kroppstemperatur och förvirring. Det är viktigt att snabbt kyla hunden med ljummet vatten och kontakta veterinär om symtomen är kraftiga”, säger Agrias Sverigechef Patrik Olsson i ett pressmeddelande.

ANNONS
Temperaturer i en bil
Olika temperaturer ute och de temperaturer de ger inne i en bil. (Illustration: Agria djurförsäkring)
ANNONS

Andra sommarfaror för hundar

Andra risker som många hundägare möter under sommaren är getingstick, skärsår från vassa föremål i naturen, och problem med fukteksem efter bad.

Grillrester som majskolvar eller fet mat kan också ge hundar allvarliga magbesvär, det finns på sommaren även en ökad risk för fästingöverförda sjukdomar som borrelia.

Den allra största sommarfaran är dock ormbett, det drabbar nästan 1 000 hundar i Agrias bestånd varje år.

Om det händer gäller det att att snarast söka kontakt med veterinär och hålla hunden i stillhet för att undvika att giftet sprids i kroppen.

Vid behov kan veterinären kan ge smärtstillande och vätska under ett par dagar. I vissa fall krävs behandling med motgift.

“Om hunden plötsligt blir dålig efter att ha badat eller druckit vatten i samband med algblomning, så kan det röra sig om algförgiftning, ett tillstånd som snabbt kan bli livshotande. Hundägare bör vara särskilt försiktiga vid strandbesök under sensommaren, då algtoxiner kan påverka hundens nervsystem inom en timme”, säger Patrik Olsson i pressmeddelandet.

ANNONS

Ha ett husdjursapotek

Agria rekommenderar att hundägare har ett särskilt husdjursapotek med bland annat koksaltlösning, kompresser, självhäftande lindor, pincett, febertermometer och klotång.

De rekommenderar även daglig pälskontroll och att använda ett väl fungerande fästingmedel.

Den som reser bort på semester bör också i förväg undersöka var tillgänglig djursjukvård finns och vilka öppettider de har.

“Sommaren är en härlig tid tillsammans med hunden. Men den innebär också årstidsbundna potentiella faror. För att minska belastningen på djursjukvården som har begränsad kapacitet under semestern bör djurägare uppdatera sina husdjurapotek och ladda ned digitala alternativ för att snabbt och enkelt nå veterinärer eller djursjukskötare för rådgivning”, säger Patrik Olsson i pressmeddelandet.

Läs mer på News55: Se upp för sommarfaror för hundar och katter

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS