News55

Artur Ringart om sin idyll, OS och Israel-hatet

Artikelbild
Artur Ringart skriver i dag om hatet mot Israel och att Hamasledaren fick vad han förtjänar, han berättar även om kontrasten till sin egen idylliska tillvaro, om sin glädje över de svenska OS-hoppen och att polis fick rycka ut när känslorna svallade över en "gräddfil" för bilister till färjan på Fårö på Gotland. (Foto: AP/TT/montage)
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 02 aug. 2024Publicerad: 02 aug. 2024

Så har det blivit tyst i huset igen. Efter tre veckor med besök av barn och barnbarn i sommarhuset är det plötsligt så tomt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ingen som killar mig under fötterna på morgnarna och väntar på en reaktion från en yrvaken farfar. Inga bajsblöjor eller vaktande av ett krypande barnbarn som håller på att upptäcka världen och diskmaskinen. Bara en kompakt tystnad.

Visst, ibland är det jobbigt med många i huset. Laga mat, plocka disk, tvätta, plocka mer disk och ännu mer tvätt. Just nu är det nog tvätt och diskmaskinerna som drar en suck av lättnad. Själv är jag ledsen för att sommarens besök är över, samtidigt som jag gläds åt de stunder vi alla i familjen har haft tillsammans. Jag tyckte mest om att sitta och se hur kusinerna (mina barnbarn) lekte tillsammans och hur mina barn har blivit ansvarstagande föräldrar. Det känns som om det åtminstone är något som man har gjort rätt i livet.

Hamasledaren fick vad han förtjänar

Ja, vi lever i vår idyll samtidigt som det pågår krig och världen är orolig. Terroristen och Hamas högste ledare, Ismail Haniya har eliminerats. Vi vet inte av vem, men många gissar på Israel.

Jag har inte glömt vilka som inledde den här akuta situationen i Mellanöstern. Hamas bestialiska attack och slakt av civila israeler, kvinnor och barn och tagande av gisslan den 7 oktober. Terrorgruppen Hizbollahs kontinuerliga raketattacker mot civila mål i norra Israel har gjort situationen ännu mer spänd, Haniya har fått vad han förtjänar oberoende av vem som ligger bakom hans död. Det går inte att förhandla med ondska. Hamas och Hizbollah vill inte ha fred. De vill förinta Israel. Eller rättare sagt, Iran som finansierar dem vill det. En obehaglig islamistisk diktatur som hela världen bör vara oroliga för.

Gräddfil, bråk och polisutryckning

Inte undra på att det är krig i världen. I veckan fick polis tillkallas till färjeläget i Fårösund. Det har varit konstanta, långa bilköer till Fårö i sommar. Trafikverket har inte gjort sitt jobb ordentligt och färjekapaciteten i sundet har varit undermålig. För de bofasta på Fårö och de som arbetar där, finns en egen liten ”åka-före-kö” till färjan. Det är många som har känt sig fast boende på Fårö i sommar. Och det är många som har tyckt att de nästan är det för att de känner någon som bor på Fårö. Resultatet har blivit en strid ström av bilar i ”åka-före”-kön, vilket väckte en hel del irritation bland de köande. Polisen fick rycka ut från Visby och lugna situationen. Som sagt, inte undra att det är krig i världen.

Annars ägnar jag mycket tid åt att följa OS på TV. OS är liksom Eurovision, en plattform där människor från hela världen kan mötas och umgås i fredlig anda trots allt krig och elände i världen. Efter den storslagna invigningen har jag alltid hittat något roligt att titta på. OS ger mig möjlighet att se udda sporter som jag annars inte följer som: kanotslalom, vattenpolo, 3 x 3 basket, skateboard, BMX-racing med flera sporter.

ANNONS

Hyllar Oldsberg och våra svenska OS-stjärnor

Själv har jag varit på plats och arbetat med tre olympiska spel. 1988 i Seoul, 1992 i Barcelona och 1996 i Atlanta, men det är först sedan jag kan följa spelen från TV-soffan som jag fått ett helhetsbegrepp av vad som pågår. På plats är man så inne i sin bubbla och den sport man är utsänd för att rapportera om. Vid OS i Seoul fick vi på TV-Sporten plötsligt tid för att sända väldigt mycket velodromcykling, något ingen av oss kunde så mycket om och var förberedda på. Ingvar Oldsberg antog utmaningen och hoppade in och kommenterade Den mannen hade ordets gåva. Han lärde sig och tittarna såg sporten i direktsändning. Många timmar velodromcykling blev det.

Det händer alltid något under ett OS. Redan nu kan man läsa rubriker som: “Kvinnlig boxare pekas ut som man”, “Otroligt världsrekord i simning – konkurrenterna anklagar vinnaren för dopning” eller “Kvinna vägrar att spela Beach volleyboll i lättklädd bikini”. Och det är drygt en vecka kvar.

Just nu gläds jag åt Sarah Sjöströms och Truls Möregårdhs framgångar. Vilka nagelbitare de bjuder på. Vilka idrottsmän de är. Och nu börjar friidrotten, det blir nog mer tid i TV-soffan den kommande veckan.

Läs även: Artur Ringart: Springsteen, naiva politiker och turistskatt korkat News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS