News55

Artur Ringart sågar "blöjraggare" och Northvolts vd

Northvolt
A-traktorer, en mumlande Northvolt-vd och dyrare läkemedel upprör Artur Ringart i veckans krönika. (Foto: TT/montage)
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 27 sep. 2024Publicerad: 27 sep. 2024

Dessa förbaskade A-traktorer. Dessa Blöjraggare som terroriserar våra vägar. I storstäderna glider de omkring i sina föräldrars före detta leasing-Porschar. På landsbygden är det ombyggda gamla Volvobilar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dessa fordon är en allvarlig trafikfara och är bromsklossar i trafiken. A-traktorerna gör att ett normalt tempo i trafiken inte fungerar. Jag är trött på att fastna i en lång kö bakom en A-traktor vars omdömeslösa förare nonchalerar den kö som byggs upp bakom honom eller henne.

Jag tänker också på alla yrkesförare som måste stå ut med det här missbruket. I de sämsta fallen leder det till farliga omkörningar. A-traktorer åker dessutom runt och låter som ambulerande diskotek. Musiken de spelar är inte till för de som sitter med i bilen utan för alla oss som är utanför. Varför vet jag inte. Och bastonerna går igenom allt. In i lägenheter och gör det svårt för folk att sova.

Jag tycker att det är anmärkningsvärt att det får vara så här. Jag efterlyser ytterligare regler för A-traktorerna. De bör ha registreringsnummer så att man vet vem som kör och är ansvarig för bilen. Det bör också finnas en regel som säger att vid minsta kö bakom en A-traktor ska de åka in till kanten eller av vägen och släppa fram köande fordon. Beträffande musiken vet jag att det finns regler för att det inte får spelas hur högt som helst, men ingen tycks bry sig om den.

Jag har förståelse för att ungdomar har behov av någon sorts transportmedel. Speciellt utanför städerna där kollektivtrafiken är begränsad. Men att färdas på svenska väger kräver också omdöme och ansvar.

Jag vet att det finns förare av A-traktorer som sköter sig och visar hänsyn till övriga trafikanter. Men de som tror att de kan utöva någon sorts makt genom att bromsa trafiken, måste man göra något åt. De är allvarliga trafikfaror.

Peter Carlsson är vd för batterijätten Northvolt. Skellefteåföretaget som nu gör ett rejält magplask är en stor världsnyhet. Det är tragiskt att se en sådan här satsning på väg att haverera. Jag vill inte ge mig in på varför det har blivit så. Däremot har jag följt Peter Carlssons framträdanden i media när han tvingats förklara sig. 1600 personer sparkas!

Det var det mest pinsamma jag sett från en vd för ett så stort företag. Han kunde inte uttrycka sig. Vart annat ord han sa var ett ”eh” följt av ett begripligt ord , följt av ännu ett ”eh”. Peter Carlsson bjöd på rekord i tankepauser och ”eh” i intervjuerna. Han hade inte förberett sig ordentligt. Jag är medveten om att i en sådan här känslig situation måste varje ord vägas på våg och falla rätt i sammanhanget. Det är viktigt att visa att man har kontroll, veta vad man talar om och bygga upp ett förtroende.

Peter Carlsson misslyckades och gjorde raka motsatsen. Han borde ha tränat sig inför att möta media. I sitt arbete måste han ha haft ett så kallat ”worst case”. Han borde ha frågat sig hur han ska göra om det värsta händer? Jag tycker att det är anmärkningsvärt att en vd med ett så stort ansvar inte har gjort sin hemläxa ordentligt. Hans agerande bidrog till att förtroendet för Northvolt sjönk ännu mer.

ANNONS

En reflektion över budgeten som nyligen har presenterats: Från nästa år blir det dyrare att köpa läkemedel. I takt med att vi blir äldre konsumerar vi mer piller för att komma till rätta med våra sjukdomar. Det finns ett högkostnadsskydd som gör våra läkemedel billigare än de faktiska kostnaderna. Idag får man rabatter på sina läkemedel efter att ha betalat 1 425 kronor för medicinen under ett år. Köper man läkemedel för 2 850 kronor under ett år, täcker högkostnadsskyddet sen hela den övriga kostnaden under året.

Nu flaggar Tidöpartierna för att höja gränsen för högkostnadsskyddet den 1 juli nästa år. Troligen blir den nedre gränsen för rabatt för läkemedel 2.000 kronor.
Slusats: Det blir bara dyrare och dyrare att vara gammal i Sverige.

Missa inte: Artur Ringart: Det stör jag mig på News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS