News55

Göteborg, kriminella bullar och Jimmies hajpade bröllop

Artikelbild
Ulf Elfving skriver i veckokrönikan om sin kärlek till Göteborg, oktoberfest, Jimmie Åkessons hajpade bröllop och den bisarra fängelsedomen mot en pensionär som bara sålde bullar. (Foto: TT/montage)
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 04 okt. 2024Publicerad: 04 okt. 2024

Hata Göteborg? Det brukar delar av fotbollspubliken skandera på Friends eller Tele2, eller 3Arena eller vad det heter för tillfället, när något av alla göteborgslagen kommer på besök.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ånej, säger jag. Kan vi inte ändra till Älska Göteborg?

För den löjliga animositeten mot ”feskeläget” på västkusten är ju mest  en tröttsam gammal schablon, utan större folklig förankring.

Jag var i Götet i helgen. Hann mötas av ett ”välkommen till Göteborg” tre gånger de första 15 minuterna. I taxin, utanför Svenska Mässan och inne i hotellfoajén.

Och så fortsatte det i tre dagar. Det värmde oerhört!

Bokmässan, som jag besökte, är verkligen inte bara en angelägenhet för litteraturens vanliga kotterier utan en enorm, genuin folkfest med 93 661 besökare i år! Att det skulle råda läskris i landet var svårt att tänka sig när man gick och njöt i den här miljön.

Och att Göteborg fortfarande ligger i topp bland europeiska mat- och krogstäder kan jag intyga. Lite mer om det här: Liten krogsväng i Göteborg – med suverän torsk.

En rätt speciell krog i Stockholm kom jag just hem från när jag satte mig att skriva den här krönikan, en tysk kedja (den finns i stora delar av landet) som hade premiär för sin oktoberfest i kväll. Korvar, schnitzel, fläsklägg, surkål och skummande öl (förstås). Fast egentligen kunde de haft premiär vilken dag som helst. De har nämligen oktoberfest året runt (!).

Man skulle egentligen haft tyrolerhatt och lederhosen. Men jag ursäktade mig med att mina lädershorts var på tvätt. Och kom in ändå. Mer om oktoberfester inom kort på matbloggen!

ANNONS

Från tysk ölmat till svenska bullar. Häromdan skrev bland andra News55 om en tant i Norrbotten som sålt hembakta bullar på nätet – och dömts till fängelse för det! Den gamla damen hade nämligen inte registrerat sin verksamhet och har därför förbjudits av kommunen att sälja livsmedel. Hon dömdes till ett vite på 5 000 men fortsatte ändå sin kriminella verksamhet. Nu är skulden uppe i 150 000, och hon har dömts till en och en halv månad i fängelse.

Hon är pensionär och har en begränsad inkomst och är orolig för att behöva sitta inlåst.

“Hon är mycket nedslagen och förstår inte hur hon ska klara av ett fängelsestraff på grund av sin sviktande hälsa och sin ålder”, säger hennes försvarsadvokat i Expressen.

Man ska akta sig för att sälja olagliga bullar. Det verkar ibland vara ofarligare att skjuta någon.

Ibland har vi svårt för proportioner i Sverige. Ett annat exempel på det är SD-ledaren Jimmie Åkessons bröllop i veckan. Vissa tidningar blev alldeles till sig i trasorna, tappade all sans och torgförde en journalistik i närmast kunglig yra. En tidning sände direkt från Sölvesborg med rubriken ”Här anländer gästerna till Åkessons bröllop”, och det duggade tätt med rubriker som ”Här är kändisarna på Jimmie Åkessons bröllop”, ”Detaljerna inifrån Jimmie Åkessons bröllopsfest”, ”Vinerna och menyn på Jimmies fest” och så vidare, i all oändlighet.

Men okej då: det händer väl inte så mycket annat i världen just nu…

Läs även: Ulf Elfving: Knäppisar kan vara underhållande News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS