News55

Ulf Elfving: Knäppisar kan vara underhållande

Ulf Elfving
Två knäppisar och en lurendrejare. (Foto: TT/montage)
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 20 sep. 2024Publicerad: 20 sep. 2024

Ta Trump. Hans ”de kommer till vårt land och äter upp våra hundar och katter” är svårslaget. Det har flugit som en löpeld genom sociala medier hela veckan, beledsagat av bilder där folk står vid spisen och har diverse husdjur i grytorna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Särskilt gillar jag en sekvens där en kille lyfter på locket till en kastrull och en undrande katt tittar upp.

USA är ett märkligt land. Där vem som helst kan bli president.

En annan märklig figur är den där norske göken som tillhör hovet (rätta mig om jag har fel, jag har mest läst rubrikerna) och som både har uppgetts misshandla en kvinna, eller fler, och knarka. En oemotståndligt välsmakande cocktail för både skvallerpress och tyngre medier.

Norge bidrar ju för övrigt duktigt till den offentliga underhållningen för  närvarande, när prinsessan Märtha Louise gift sig med en schaman, som bland annat påstår sig kunna bota covid med sina (dyra) amuletter.Kul kille! Men säkert ett bra sällskap för prinsessan, som säger att hon kan tala med änglar och även drivit en ”änglaskola”.

Vladimir Putin platsar också i det här gänget, han uppges ha rest till Mongoliet i veckan för att träffa schamaner. Svårare att skoja om, eftersom hans syfte ska ha varit att få deras välsignelse till att använda kärnvapen. Men uppgifterna är osäkra, och i dessa tider ska man vara skeptisk till det mesta som florerar på nätet.

Det här skrivs medan jag tittar på fotboll på TV. Och under matchen uppträder en figur som jag utan tvekan utser till matchens knäppgök. Han spelar inte fotboll, han slår på trumma. Oavbrutet, från avspark till slutsignal. Envetet, monotont, totalt hjärndött.

Det verkar som om de flesta allsvenska lag håller sig med trumslagare numera, som förstör ljudbilden i 90 minuter. Herrejösses, man får inte ta in handväskor, paraplyer, nagelsaxar, vattenflaskor eller ens en påse chips in på arenan. Men en jättelik trumma!

Vad kan inte en trumma innehålla?

ANNONS

Och, som sagt, den är en monumental akustisk olägenhet.

Nu har jag skrivit en hel veckokrönika utan att nämna vare sig Elisabeth Svantessons budget (skönt, va?) eller Magdalena Anderssons lotter, inte ens Israels (?) exploderande mobilsökare. Men ett par rader får det lov att bli:

Visst är det gement att lura förvirrade eller dementa personer att köpa lotter. Men några av lottköparna, de som är friska i sinnet, borde väl ha ett eget ansvar för sitt spelmissbruk? Som en kille som hade 2,6 miljoner i skulder men ändå prompt skulle köpa lotter (han blev nekad).

Och mobilexplosionerna: till och med James Bond hade häpnat. Framtiden är redan här. Action- och våldsskildringar behövs inte – verkligheten är värre.

Nå, hur var det med aktuella knäppgökar då? Finns det inga fler än dem jag raljerat över?

Jo – jag själv. För hur korkad är man, när man år efter år köper, frön, plantor, pallkragar, jord, gödsel och trädgårdsböcker, drömmer om att odla drivor av godsaker och nyttigheter – men resultatet ständigt blir noll? Det här kan du läsa mer om i senaste matbloggen: Resultat av min odlingssäsong: En morot News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS