Debatten om “Den försvunna diamanten” handlar om värderingar och att skydda små barn från olämpligt innehåll. Det är viktigt att lyfta fram etiska värdegrunder, samtidigt som man bör värna kulturklassiker som “alltid funnits”.
Brädspel förbjuds på förskolor: "Vita äventyrares upptäcksresor"
Mest läst i kategorin
Debatten kring Den försvunna diamanten är inte den första och inte den sista. För 12 år sedan nagelfor man Tintin-albumen på grund av deras innehåll som enligt kritiker refererade till en dold rasism.
Så här uttalade sig Paul Tenngart som arbetade på litteraturvetenskapliga institutionen i Lund:
“När det gäller Tintin i Kongo till exempel så är den väldigt tydlig i sitt uttryck och innehåller åtminstone indirekt värderingar som är mycket problematiska, särskilt när det riktas till barn. Jag kan förstå hur man har resonerat”.
Visserligen har Tenngart rätt samtidigt som Tintin är en kulturskatt från en svunnen tid. Seriealbumen har samtidigt en viktig historisk kontext i barnlitteratur. Värderingar blir förändrade över tid och man bör därför betrakta Tintin och ur ett kulturhistoriskt perspektiv.
Hur debatten om “Den försvunna diamanten” startade
Brädspelet “Den försvunna diamanten”, eller “Afrikas stjärna” som det heter i Finland, tycks gå igenom liknande granskningar som Tintin. Debatten startade med ett inlägg på Instagram:
”Gestalten med spjut och sköld påminner om de koloniala bilderna av ‘primitiva’ afrikaner. Detta är inte en tillfällighet: sådana bilder var vanliga i europeisk bildkonst när Afrika framställdes som vilt och farligt, utan några verkliga kopplingar till dess folk, kulturer eller historia. Spelets omslag ger inte afrikaner mänsklighet eller värdighet, utan använder dem som bakgrund för de vita äventyrarnas upptäcktsresor”, skriver han på Instagram.
Vidare skriver Paco Diop att bilderna i Den försvunna diamanten stärker destruktiva föreställningar som inte hör hemma i dagens samhälle. Enligt Yle är Diop stadsfullmäktige för Vänsterförbundet.
Senaste nytt
Motivering att ha kvar spelet
Åbos borgmästare Minna Arve, från liberalkonservativa Samlingspartiet har uttalat sig förstående yill Pacos initiativ, men ställer sig kritisk till beslutet på följande grunder:
”Afrikas stjärna från 1950-talet speglar sin tids världsbild, och en del av dess bildspråk överensstämmer inte med dagens värderingar. Det är viktigt att föra en diskussion om hur sådana saker hanteras när man lär barn att leka. Att ta bort spelen från förskolorna tycker jag dock är överdrivet”, skriver Minna Arve på X, enligt Expressen.
Än så länge verkar dock inte sista ordet vara helt sagt.
LÄS OCKSÅ:
Böcker och poddar för livets alla skeden. News 55
Från mobbad till världsmästare: Davids lego-rekord. Dagens PS
Fokus på samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Fokus på samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55