News55

Den keramiska mästarinnan störst i Japan

Keramikern Lisa Larson 2010 poserar framför sina verk. 75 procent av hennes keramik exporteras varav 80 procent till Japan. (Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix)
Keramikern Lisa Larson 2010 poserar framför sina verk. 75 procent av hennes keramik exporteras varav 80 procent till Japan. (Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 01 juni 2024

Den keramiska mästarinnan var ingen annan än Lisa Larson, en av folkhemmets vördade konstnärinnor med en speciell förståelse för det storslagna i enkelhetens former. Stig Lindberg var en viktig inspirationskälla och kollega.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

26 trogna år på Gustavsbergs porslinsfabrik formade ett intressant flöde av keramisk konst som var både nytänkande och experimentell i sina uttryck, enligt Pensionären.

Det var Stig Lindberg som bjöd in Stina Larsson att ansluta sig till skaran kreatörer som fick fria händer att utveckla en konst som skulle komma att bli internationellt uppmärksammad decennier efteråt.

När Lisa Larson lämnade Gustavsbergs porslinsfabrik hade hon ett utsökt renommé samtidigt som hon också var medveten om att den största förtjänsten av hennes skördade framgångar tilldelats dåvarande ägarna, Kooperativa förbundet.

Lisa Larson har berättat i tidigare intervjuer att hon inte fick royalties för sin konst och gick med all förmodan miste om en del pengar.

Lisa Larson: Skulpturer, 2 st, Gustavsberg, Åsna & Häst
Lisa Larson: Skulpturer, 2 st, Gustavsberg, Åsna & Häst. Höjd: 10 cm (Foto: Metropol Auktioner)
Gunnar Sträng
Lisa Larson: Gunnar Sträng (Foto: Auctionet)

Hon var feminist

ANNONS

Stina Larsons bortgång förra året fick stor uppmärksamhet i media. Hon blev 92 år och lite av en folkkär nationalklenod och var lika uppskattad som beundrad. Hennes lergods förekommer i de flesta större butiker runtom i landet och många av dem pryder hyllor och bord i svenska hem.

Tillsammans med konstnären och målaren Gunnar Larson fick Stina tre barn. Deras hem sägs

ha varit jämställt, vilket inte var vanligt, men hon var ju både feminist samhällsengagerad. Jämställdhet, klimatfrågor, djurens rättighet och många andra samhällsfrågor berörde henne speciellt.

Stig Lindberg: Figur, unik variant av "Springare", Gustavsberg
Stig Lindberg: Figur, unik variant av “Springare”, Gustavsberg, sannolikt omkring år 1950. Chamotterat stengods, brunglaserad, prickig, signerad Stig L. Längd 20 cm. (Foto: Bukowskis)
ANNONS

Lisa Larson och Stig Lindberg populära i Japan

Konstnärsduon Lisa Larson och Stig Lindberg arbetade sida vid sida under många år i Gustavsbergs porslinsfabrik. Det syns tydligt att de inspirerades av varandra, speciellt kan man se likheter i de generösa formerna och enkla, lite naivistiska uttryck.

Bådas konst har länge varit högt uppskattade i Japan, vilket delvis kan förklaras genom komplexiteten i enkelheten och att båda konstnärerna kunde se det storslagna i det lilla.

I en del japansk konst finns liknande enkla, ondulära former som man kan återfinna i både Stig Lindbergs och Lisa Larsons konst.
I en del japansk konst finns liknande enkla, ondulära former som man kan återfinna i både Stig Lindbergs och Lisa Larsons konst. Kanske kan det delvis förklara den stora uppskattningen för deras konst i Japan. (Foto: Per Larsson/TT
ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS