News55

Dolly Parton – ingen diva trots sin stjärnglans

Dolly Parton
Rachel Smith, till vänster, och Dolly Parton dyker upp under CMA Fest torsdagen den 6 juni 2024 i Nashville, Tennessee. (Foto: Amy Harris/Invision/AP)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 19 juli 2024Publicerad: 20 juli 2024

Dolly Parton, den legendariska country-sångerskan, har länge fascinerat världen med sin otroliga talang och sitt stora hjärta. Men det är inte bara hennes musik som gör henne unik – hon är också en personlig förebild.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dolly Parton hör till stjärnorna som inte bländats av sin egen glans, men som visat stort engagemang och omtanke för omvärlden samtidigt som hon behållit en stark integritet.

Det har delvis speglat hennes beslut att skydda sitt privatliv, särskilt äktenskapet med sin make Carl Dean sedan drygt 60 år eftersom hon till varje pris inte ville att kändisskapet skulle inkräkta på hans privata sfär.

Ett medvetet val att skydda sitt privatliv

I dokumentären Dolly Parton: Here I Am avslöjas det att Dolly Parton redan tidigt i sin karriär bestämde sig för att dra tydliga gränser mellan sitt offentliga liv och privatlivet.

Linda Perry, producent och låtskrivare som under lång tid arbetat nära Dolly Parton, berättar att hon alltid värnat privatlivet och att hon framför allt inte ville bli “uppäten levande” av media.

Dolly Parton visade nyligen prov på sin integritet när hon avböjde förslaget om att få en staty uppförd över sig i Nashville. Statyn skulle ha stått utanför det klassiska countrypalatset Ryman Auditorium.

Dolly Parton
Dolly Parton dyker upp på scenen på Dollywoods Season Passholder and Media Day lördagen
den 9 mars 2024 i Pigeon Forge, Tennessee. (Foto av Amy Harris/Invision/AP/TT)
ANNONS

Maken Carl Dean

ANNONS

Dollys make Carl Dean har sällan synts i media, vilket varit ett medvetet val från Dollys sida och ett sätt att skydda deras relation, även att respektera makens integritet.

Det här valet har blivit ännu viktigare eftersom Carl sedan en tid kämpar mot den progressiva och obotliga sjukdomen Alzheimer.

I takt med sjukdomens framskridande har Dolly valt att fokusera på Deans välbefinnande snarare än att åka i väg på månadslånga turnéer. Hon har tidigare uttryckt sitt behov av att ta till vara tiden som paret har kvar tillsammans.

Dolly Parton på Dollywoods Season Passholder and Media Day Parade fredagen den 8 mars 2024 i Pigeon Forge, Tenn. (Foto av Amy Harris/Invision/AP/TT)

Sätter sin makes hälsa före turnerande

Trots sin enorma framgång och sitt hektiska schema har Dolly alltid satt sin familj och sina nära och kära i första rummet. Hennes beslut att hålla sitt privatliv privat och ta hand om sin sjuke make visar på hennes stora hjärta och omtanke.

Det är den mänskliga sidan av Dolly som gör henne till mer än bara en ikon inom country-musiken; det gör henne till en personlig förebild för många.

Socialt engagerad

ANNONS

Dolly Partons generositet sträcker sig långt utanför hennes musikaliska karriär. Hon har startat flera välgörenhetsprojekt, inklusive Imagination Library, en organisation som som donerat miljontals böcker till barn över hela världen.

Hennes vilja att stödja utbildning och främja läskunnighet visar på både engagemang och starkt driv.

Dolly Parton fortsätter att inspirera och fascinera både genom sin musik och som en kärleksfull medkänsla.

Läs också:

Här är världsartisten som nobbar staty

Jessica Falk – med hjärtat i Nashville

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS