News55

Folkkär konstnär är död

Artikelbild
TT/News55
TT/News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 12 mars 2024

Konstnären och keramikern Lisa Larson har avlidit, 92 år gammal. "Hon hade en sådan otrolig energi och nyfikenhet ända in i det sista", säger Oskar Juhlin, vd för Gustavsbergs porslinsfabrik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lisa Larson

Jessica Gow/TT
Från en utställning med Lisa Larson på Gustavsbergs porslinsmuseum. Arkivbild.

Lisa Larson blev känd för sina karakteristiska figuriner av djur och människor i rundade former.

Larson upptäcktes 1954 av designlegendaren Stig Lindberg när ett av hennes verk vann pris i en skandinavisk designtävling. Hon rekryterades då till Gustavsbergs porslinsfabrik – där Lindberg var konstnärlig ledare, som formgivare – och stannade där i 26 år.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

“Stor betydelse”

ANNONS

På porslinsfabriken skapade hon “bästsäljare”, däribland keramikserierna “Noaks ark”, “ABC-flickorna, “Kennel”, “Larsons ungar” och “Utrotningshotade djur”.

— Det är jättetråkigt. Vi gjorde en dekor med henne för bara ett halvår sedan. Hon hade en sådan otrolig energi och nyfikenhet ända in i det sista, så det här känns jättekonstigt, säger Oskar Juhlin.

Han framhåller att Lisa Larson har haft stor betydelse, inte bara för porslinsfabriken utan för hela keramikkonsten i stort.

— Något som var väldigt häftigt med hennes konst var att den tilltalade så många. Det är väldigt få konstnärer som når dit – att både konstvärlden och folk i gemen älskar det som man håller på med. Den sade viktiga saker samtidigt som många tog det till sig. Det går inte att överdriva hur viktigt det har varit för keramiken, säger Juhlin.

ANNONS

Gallerier och museer

Från 1980 arbetade hon som frilansande formgivare för olika svenska keramikproducenter, även tyska, som Goebel och Rosenthal.

Larsons skulpturer har ställts ut på konstgallerier och museer – ofta tillsammans med konst skapad av hennes livskamrat Gunnar Larson som gick bort 2020.

Larson tilldelas nyligen utmärkelsen Illis quorum meruere labores av regeringen för sitt mångåriga konstnärskap.

ANNONS

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Lisa Larson dog på måndagen efter en tids sjukdom, uppger hennes företag i ett pressmeddelande.

Fakta: Lisa Larson

TT

Född: 1931 i Härlunda i Småland

Familj: Tre barn. Gift med målaren och grafikern Gunnar Larson som avled 2020.

Bakgrund: Studerade keramik vid slöjdföreningens skola i Göteborg. Anställdes på Gustavsbergs porslinsfabrik av den inflytelserika formgivaren Stig Lindberg 1954. Här verkade hon till 1980 då hon blev frilansande konsthantverkare.

ANNONS

Genombrott: Lisa Larsons serie ABC-flickor, som kom 1958, fick stort genomslag. I dag räknas hon som landets mest folkkära keramiker. Hennes klassiska figurer är hett åtrådda samlarobjekt över hela världen. En stor del av hennes produktion går på export till Japan där hon har sin största publik. 2014 lockade hon nästan 72 000 besökare till en utställning på Matsuya Ginza och slog publikrekord.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS