News55

Han var originalet till Karl-Alfred

Den verklige Karl-Alfred
Verklighetens Karl-Alfred var en lokal kändis i staden Chester och hade förmodligen bara blivit det om inte en av hans kunder i baren kom ihåg honom många år senare. (Foto: Vykort)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 29 aug. 2024Publicerad: 31 aug. 2024

Den plirande och starke tecknade sjömannen Karl-Alfred hade sin förebild i en fullt levande människa. Hans namn var Frank “Rocky” Fiegel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakom varje stor man står det en kvinna, heter det ju. Och bakom varje tecknad figur finns det också ofta en verklig individ som mer eller mindre fått stå modell.

Och tro det eller ej, detta gäller även den smått märklige och halvknasiga tecknade sjömannen Karl-Alfred.

Förlagan hette Frank “Rocky” Fiegel. Han föddes 1868 i Polen och emigrerade redan som ung till USA tillsammans med sina föräldrar och hamnade så småningom i en liten stad i staten Illinois.

Men landbacken blev snart för tråkig för den ivrige unge mannen. Sjön, havet och äventyret lockade och snart hade han tagit sig till kusten och mönstrat på ett fartyg ut på de sju haven.

Originalet till Karl-Alfred
Den verklige Popeye var verkligen lik sin tecknade variant. Eller kanske mer tvärtom egentligen. (Bild: Vykort)

Det kom att bli hela 20 år på olika fartyg på en ständig resa runt jorden innan Fiegel slutligen klev iland och bosatte sig i staden Chester, tillbaka i Illinois.

Han fick snart jobb på den lokala puben, Weibusch Tavern, där han stod bakom bardisken och hanterade stadens mer eller mindre stökiga invånare – samtliga som han hanterade på sitt eget lilla sätt.

Slagskämpe

ANNONS

Frank “Rocky” Fiegel var nämligen aldrig rädd för att ta till nävarna när det, enligt honom, behövde skipas rättvisa. Åren på sjön hade gett honom både styrka och teknik i ämnet, vilket gjorde att han oftast avgick med segern i de fighter han gav sig in i.

Men det gav honom även en och annan smäll, vilket bland annat gjorde att hans ena öga blev deformerat till ett “pop-eye”.

Karl-Alfred klev aldrig undan en fajt.
Popeye backade aldrig för en fight. Varken i serierna eller i verkligheten. (Bild: WikiCommons/OswaldLR)

Men har var också en otrolig historieberättare. Alltid med pipan fastklämd i ena mungipan, berättade han med seglarknarrig röst om sina äventyr på de sju haven.

Några säkerligen sanna, men många säkerligen påhittade. Men vad gör det? En bra historia framförd av en bra berättare är nog så kul att lyssna på.

ANNONS

Han hade en åskådare

Historien om Frank “Rocky” Fiegel hade nog fallit i glömska om inte Elzie Crisler Segal också vuxit upp i samma stad.

Han hade som ung suttit och lyssnat i timmar på Fiegels historier vid bardisken och fångats av både hans berättelser, men också om honom som person.

ANNONS
Karl-Alfred som krigskämpe
Popyeyes fight-vilja passade självklart US-Army alldeles utmärkt under andra världskriget. (Bild: WikiCommons)

När så Elzie Crisler Segal började teckna i vuxen ålder mindes han sin barndoms berättare vid bardisken och började skissa på den personlighet som sedan skulle växa fram till Popeye.

Men först tillfrågades Fiegel om det var OK för honom att “bli” seriefigur. Och som den uppmärksamhetstörstande individ han var gav han sitt godkännande.

Blev kändis

Så blev det som det blev. Poeye blev världskändis. Elzie Crisler Segal blev både berömd och förmögen på sin figur, men glömde aldrig bort inspirationskällan Fiegel som löpande, under resten av sin levnad, fick en viss procent på Popeyes intäkter.

Och – just det – Olivia i serien är också hon hämtad från samma lilla stad i Illinois. Tänk vad mycket ett samhälle kan innehålla – bara du öppnar ögonen.

Det är nu du ska investera i serier. Dagens PS.

Läs mer om Popeye här.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS