News55

Jacob Hård: Så riskerar äldre att exkluderas i Sverige

Jacob Hård
Foto: Pontus Lundahl / TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 feb. 2024

Jacob Hård identifierar en oroväckande trend när han går på restaurang i Stockholm. "Man ska inte behöva känna sig exkluderad i en affär eller på en restaurang i sitt eget land", säger han till Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sportjournalisten Jacob Hård besökte nyligen en restaurang i Stockholm där menyn endast var skriven på engelska. Restaurangen var “för internationell” för att ha en svensk meny, skriver han på X (tidigare Twitter).

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

På plattformen uttrycker han sitt missnöje över att man låter den “allsmäktiga engelskan ta över”. Hårds inlägg har på kort tid fått stor spridning och lett till tusentals reaktioner, skriver Expressen.

– Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig egentligen. Jag fick bara lust att skriva av mig lite, säger han till tidningen.

Hård är noga med att poängtera att det bara handlar om språket, att svenskan inte ska glömmas bort.

– Det här handlar om att värna om vårt språk. Absolut inte om att människor som inte behärskar det svenska språket inte ska få vara i Sverige, att de inte ska få arbeta på restaurang. Det var någon enstaka person som svängde i väg åt det hållet i kommentarsfältet.

Äldre exkluderas

ANNONS

Sportjournalisten uppskattar att det finns olika slags restauranger i Stockholm med mat från olika kulturer. Men när svenskan trycks undan till förmån för engelskan riskerar personer att exkluderas, exempelvis äldre.

– De kanske inte vet vad havsabborre eller fänkål heter på engelska, säger han.

Det är inte konstigt att språk förnyas och att det skapas nya ord, men i fallet med restaurangmenyn blir det fel anser Jacob Hård.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

ANNONS

– Man försöker inte ens. Och det tycker jag är synd. Ibland får jag känslan att det upplevs som lite hippt att det bara ska vara på engelska. Det gillar jag inte.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS