News55

Little Jinder byter spår – igen

Artikelbild
Little Jinder är aktuell med nya skivan ”Romantik på svenska”. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 12 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2024

En ny skiva och som vanligt har Little Jinder bytt spår och inriktning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är som att jag blir psykiskt sjuk mellan varje skiva, säger hon och skrattar.

Så farligt är det inte, men den som går igenom Little Jinders utgivning ser att hon till förra skivan hade jobbat med ett liveband och Thomas Stenström, plattan innan dess var på engelska och dessförinnan fanns planer på att till och med “lägga ner” artistnamnet Little Jinder.

Det är mycket omväxling i karriären.

Med varje skiva är det som att man vill göra något man inte gjorde på förra skivan. Som för att känna att någonting är nytt, förklarar Little Jinder.

På den nya skivan “Romantik på svenska”, som släpps den 12 april, är det tillbakagång till rötterna som gäller. Elektroniskt och poppigt, inspelat på egen hand med producenten HNNY.

Samarbetar med poet

En låt på skivan sticker ut, “Stjärnorna kallnar” är ett samarbete med Aya Kanbar. Little Jinder var nervös när hon skulle kontakta den hyllade 19-åriga poeten.

Jag kände att jag var så obehaglig, som en gammal dam som hörde av sig till ett barn. Det kändes sjukt, säger 36-åringen och skrattar.

ANNONS

Som att du groomade henne?

Ja, typ! Jag var rädd för att hon undrade varför den här hundraåriga tanten hörde av sig till henne. Jag kände mig otroligt sårbar.”Sådant piss”

Little Jinder har den senaste tiden varit ute i debatten och klagat över villkoren som artister och andra kulturarbetare har. I januari skrev hon i Expressen att hon tagit ett jobb “för att bli fri”. Nu arbetar hon på ett företag som gör syntar och högtalare.

Ett karriärval för att slippa behöva sälja sig själv till företag och “tramsprogram i tv”, som många artister gör.

Jag tycker att det är tragiskt att man måste ägna sig åt sådant piss. Och att alla utan att ifrågasätta det bara gör det för att det är så det ser ut i dag. Hur blev det normen? När jag växte upp var det något helt annat att vara artist än vad det är i dag och det tycker jag är sorgligt.

Hon anser att kulturens status är i botten. Men vad ska man göra åt det?

Det kan ju inte landa på mig som artist att berätta hur det ska gå till! Det måste väl ändå politikerna göra. Det är ju helt sjukt.

Men du har inga bestämda åsikter om hur det ska lösas?

ANNONS

Men jag är inte helt säker, för jag vet inte exakt hur det fungerar ens. Då måste jag sätta mig in i det, men ska jag oavlönad sätta mig in i hur det fungerar? Vem skulle tacka mig för det? Det finns mer intelligenta människor än jag på den här jorden.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS