News55

Med järnvägsspår till historien

Järnvägsmuseet i Gävle har öppnat.
Efter sju år och åtta bedrövelser har nu äntligen det nyrenoverade Järnvägsmuseet i Gävle öppnat igen. (Foto: Daniel Bernstål/Järnvägsmuseet )
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 02 juli 2024Publicerad: 02 juli 2024

Efter sju års ombyggnad har Järnvägsmuseet i Gävle öppnat. En upplevelse för både tågentusiasten och för dig som bara vill ha en upplevelse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har varit en snårig väg fram till öppning av det nyrenoverade och kraftigt ombyggda Järnvägsmuseet. En väg som kantats av diskussioner och fajter ända upp på regeringsnivå.

Men nu är det klart. Äntligen.

Museichefen är nöjd
Nu är äntligen museichefen Robert Sjöö nöjd när portarna nu slagits upp in till det nyrenoverade museet. (Foto: Mikael Dunker/Järnvägsmuseet )

“Det har tagit på mitt tålamod”, säger museichefen Robert Sjöö, som till slut fick en budget på 83 miljoner att hantera för ombyggnaden och renoveringen av fastigheten.

“Pengarna räckte också till en hel del renoveringsinsatser på vissa vagnar och lok som nu kan visas vackrare än någonsin.

Inte bara fordon

Men det är inte bara fokus på lok och vagnar. Det nya museet visar också mycket av det som järnvägen har varit med om att forma.

“Tanken är att göra ett järnvägsmuseum – kanske mer ett järnvägsmuseum än ett tågmuseum”, säger Andreas Paula, utställningsproducent för det nyrenoverade museet.

ANNONS
F-loket som var med i den stora tågolyckan i Getå 1916.
Självklart finns det också mängder med lok och vagnar att titta på. Som detta F-lok som nog får räknas som kronjuvelen i samlingarna. (Foto: Daniel Bernstål/Järnvägsmuseet)

Mycket möda har lagts på att visa den svenska järnvägens hela historia. Hur den har påverkat samhällets utveckling genom tiderna – hur det har påverkats både idéhistoriskt och kulturhistoriskt av järnvägens tillväxt och uppbyggnad.

ANNONS

Järnvägens plats i samhället

Därför har utställningarna mer riktat in sig på järnvägen som företeelse i Sverige, mer än att visa upp mängder med lok och vagnar.

Miljö kring Hennans stationshus
Utomhus finns också flera uppbyggda järnvägshistoriska miljöer med anknytning till järnvägen. (Foto: Daniel Bernstål/Järnvägsmuseet 

Dock finns självklart fortfarande de flesta fordon kvar från det gamla museet, men många av dem står numera i museets stora vagnhall som också är öppen under sommaren.

Läs mer om det nya järnvägsmuseet här.

Läs också om järnvägssatsningarna som byggde Sverige. Dagens PS.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS