News55

När Michael Jackson trotsade gravitationen

Michael Jackson
Kunde verkligen Michael Jackson trotsa gravitationen? Det så i alla fall så ut i videon Smooth Criminal. (Bild: Skärmdump ur Smooth Criminal)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 31 maj 2024

Det är inte bara Moon walk som kungen av pop lämnat efter sig. Han har även trotsat gravitationen. I alla fall fått oss att tro det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Minns du videon till Michael Jacksons låt Smooth Criminal? Där Jackson själv tillsammans med sina dansare lutar sig orimligt framåt – utan att trilla.

Hemma i MTV-sofforna satte vi oss raka. Hur gör karln? Och de andra också föresten? Det finns ju en vinkel där du inte längre kan stå rakt utan att trilla. Och den vinkeln översteg gänget på musikvideon med råge.

Omöjliga moves. Eller?
Hur gjorde karln? Moon Walk var väl OK, men att trotsa naturlagarna är något annat. (Bild: WikiCommons/Smooth criminal video)

Jackson själv var också nöjd. Både med movsen i sig, men också resultatet det gav hos publik och media. Han hade gjort det igen. Visat allmänheten att det går att röra sig på scen på nya sätt. Att Moon Walk inte var en engångsföreteelse.

Trotsade naturlagarna?

Men självklart kunde inte ens Kungen av pop trotsa naturlagarna. Bakom den uppseendeväckande lutningen på dansarnas kroppar, låt minutiös planering blandad med simpel teknik.

Skorna som gänget hade på sig var inga vanliga promenadskor. De var specialkonstruerade av Jackson själv tillsammans med hans eviga vapendragare för hans image och klädval: Michael Bush och Dennis Tomkins.

Jacksons skor
Det ser ut som Michael Jacksons vanliga loafers. Men under sulan dolde sig klurig teknik. (Bild: US Patent)
ANNONS

Tekniken var enkel. På scenen monterades hakar på speciella ställen. I hälen på dojjorna fanns sedan en mötande bit som kunde hakas i. Sedan stod alla “ihakade” dansare stadigt och kunde hur de ville trotsa gravitationen framåt eller åt sidorna.

ANNONS

Patent tack

Konstruktionen och uppmärksamheten kring resultatet blev så stor att Jackson, Bush och Tomkins beslutade sig för att söka patent på det hela.

Klacken var hemligheten
Det var i klacken som hela hemligheten dolde sig. Och Jackson med vänner fick faktiskt patent på konstruktionen. Men nu har det löpt ut, så du är fri att själv bygga dina anti-gravitations-dojjor. (Bild: US Patent)

Den 26 oktober 1993 lämnades sålunda in patentansökan #5,255,452 på “Method and Means for Creating Anti-Gravity Illusion”.

Patentansökan beskrev “wearer to learn forwardly beyond his center of gravity”, vilket ju också redan var bevisat i den nu fem år gamla musikvideon.

Och så blev det. Jackson och gänget fick sitt patent beviljat och kunde nu i lugn och ro bjuda publiken på fortsatt gravitationsutmanade dans.

Vill du läsa mer om patentet, gör du det enklast här.

ANNONS

Kanske du åter kommer kunna möta Jackson “live”. Men då med AI:s hjälp. Dagens PS.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS