Karin Alvtegen, 59, tvingades sluta med sitt internationellt hyllade författarskap när hon blev sjuk i ME.
Sjukdomen satte stopp för deckardrottningen
Mest läst i kategorin
Femina har intervjuat Karin Alvtegen och berättar att hon tilldelas Årets hederspris på bokmässan i Göteborg i samband med tioårsfirandet av Crimetime Award.
Karin Alvtegen, som är rullstolsburen, blev rörd till tårar över utmärkelsen.
“Det blev verkligen som en hälsning från en annan tid. En bekräftelse på att det jag gjorde då finns kvar”, säger hon till tidningen.
Prisad internationellt för sina böcker
Det har gått 26 år sedan hon debuterade med boken Skuld. Det var 1998.
Efter det skrev hon en serie prisade böcker och är en av Skandinaviens mest lästa och älskade författare.
Många är de priser hon mottagit för sitt briljanta författarskap och hon hyllas även internationellt för sina psykologiska spänningsromaner och thrillers som hon satt på pränt. Då. När hon var frisk.
Under hela samtalet med Femina – intervjun görs på telefon – ligger hon ner för att orka. Hon var också oförmögen att vara på plats i Göteborg för att ta emot priset.
Senaste nytt
Är släkt med Astrid Lindgren
Sedan 2013 har hon varit svårt sjuk i ME och i samma stund fick hon lägga sin storslagna litterära karriär åt sidan.
Karin Alvtegen vars morfar var bror till Astrid Lindgren vägrade dryfta släktskapet med Astrid Lindgren i början av sitt författarskap.
“Ingen fick prata om det under de två första böckerna. Sen har jag varit stolt och pratat mycket om Astrid, men då var jag liksom på egna ben”, säger hon till Femina.
På listan över hennes hyllade böcker finns – förutom Skuld – Saknad, Svek, Skam och Skugga. Men också de skönlitterära romanerna En sannolik historia, och Fjärilseffekten.
Då rasade hennes värld samman
I samband med att Fjärilseffekten skulle ges ut drabbades hon av en influensa som sedan övergick i en luftvägsinfektion.
Hon uppsökte vårdcentralen ett flera gånger och senare hamnade hon akut på sjukhus med andnöd, smärtor i bröstet och oregelbunden puls.
“Jag tror jag hade 47 i puls och jättelågt blodtryck, det kändes som att jag skulle kvävas. De gjorde tusen utredningar men hittade inget fel”, minns Karin Alvtegen som inte kände igen sig i beskrivningarna att hon var stressad och deprimerad.
Hon tycker att det var “förnedrande” att höra och sedan rasade hela hennes värld ihop. Jobbet som författare och alla kontakter och vänner, de “försvann” bara, som hon uttrycker det.
Fick diagnosen ME
Karin Alvtegen hade hoppats på att bli frisk men fick i stället diagnosen ME, även kallat kronisk trötthetsdyndrom.
“Det är det mest korkade namn på en sjukdom som jag hört i mitt liv. Det handlar verkligen inte om att vara sömning. Det är liksom en total utmattning när man bokstavligen inte kan röra kroppen när man är som sämst”, säger hon till Femina.
Hon var sängliggande 23 timmar om dygnet när hon var som mest illa däran, men ändå lyckades hon skriva boken Osynlig sjukdom tillsammans med journalisten och författaren Karin Thunberg.
Det här var 2019 och hon upplever att många med ME fått hjälp genom mer förståelse för sjukdomen tack vare boken.
Samtidigt tycker hon att det är “sorgligt” att boken behövde skrivas.
Sonen för författarskapet vidare
Karin Alvtegen mår bättre i dag, efter långvarig medicinering, men måste ändå planera ett par dagar i förväg när hon exempelvis ska resa bort. Hon vet att hon efteråt betala ett högt pris för det med sitt mående
Karins son Albin har tillsammans med sin mamma skrivit antastytriologi för barn – Hinsidestriologin. Han har hållit i pennan och Karin har bistått honom med idéer.
Karin är glad över att hennes skrivande går vidare och sonen har, säger hon till Femina, en hjärna “som en skattkista”.
Läs även: Professor rasar mot Björn Ranelid: “Förskräckligt” News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.