93-åriga översättaren Margareta Eklöf jobbar fortfarande heltid. Och hon har ingen tanke på att sluta arbeta.
Mest läst i kategorin
Det är inte längre en självklarhet att gå i pension med den traditionella pensionsåldern. Allt fler svenskar jobbar vidare och det finns många hälsofördelar.
Under 50 år som översättare har Margareta Eklöf översatt 500 böcker. Mellan 8 och 17 sitter hon och jobbar, med avbrott för kaffe och nyheter, hemma i lägenheten på Östermalm i Stockholm, berättar Icakurien.
Översatte prins Harrys bok
Ifjol avslutade hon översättningen av prins Harrys uppmärksammade memoarer “Den andre”. Det var en omfattande bok på nästan 500 sidor som Margareta Eklöf dessutom bara hade några veckor på sig att jobba med.
– Men jag tror det var min sista tjocka bok. Nu ska jag hålla mig till de lite tunnare, säger hon till tidningen.
Genom åren har hon gjort översättningar av böcker i vitt skilda ämnen: historia, statsvetenskap, nationalekonomi, klassisk musik, konst samt biografier och memoarer. Även en del norska och danska romaner har det blivit.
Senaste nytt
Hemligheten bakom skärpan
På frågan hur man gör för att hålla sig så skärpt och vad hemligheten är svarar hon:
– Disciplin är det viktigaste. Det går inte att sitta och vänta på inspiration. Det gäller att ha ett fast schema och inte bryta det. Jag sitter och arbetar mellan 8 och 17, med lite avbrott för kaffe och nyheter.
Språkkänslan upptäckte hon tidigt i livet. Hon är prästdotter, uppväxt på Visingsö och som barn fick hon en föreställning om språkets betydelse genom pappans predikningar.
– Men jag var också väldigt tidigt intresserad av hur folk talade. Varför pratade man olika i olika i delar av Småland? Varför talade kusinerna i Stockholm på ett annat vis? Jag var nog bara 4–5 år när jag började lägga märke till skillnaderna, säger hon till Icakurien.
Skeptisk till datorer
Planen var att ta en fil mag i språk i Uppsala och att engelska skulle vara ett huvudämne, det bestämde hon tidigt. Under studietiden förlovade hon sig med Kurt Eklöf, filosofie licentiat som med tiden utsågs till vice riksbankschef.
När han fick uppdrag av australiska centralbanken följde hon med till Sydney i Australien och de blev kvar ett par år. Paret fick flyttade sedan till Uppsala och fick tre barn. Men snart kallade Washington där maken skulle företräda de fem nordiska länderna i Valutafondens styrelse. Hon minns utlandsåren som mycket trevliga. Tillbaka i Stockholm arbetade hon som förlagsdirektör och blev sedan översättare på heltid. Den nya tekniken med datorer var hon dock skeptisk till i början.
– Jag var motvillig först men det har ju verkligen revolutionerat mitt arbete. Jag skäms nästan när jag berättar det men när jag skulle börja skriva med en dator, var jag orolig för att den skulle explodera, säger Margareta Eklöf till Icakurien.
Arbetet – en räddning i sorgen
1995 dog Margareta Eklöfs man, men hon träffade senare ”helt oväntat” Leif Mutén, skatteexpert och professor vid Handelshögskolan i Stockholm, som hon var sambo med till hans död 2016.
– Under mitt liv har jag träffat så många intressanta personer och upplevt enormt intressanta händelser, fortsätter Margareta. Jag måste också säga att jag haft ett väldigt stimulerande och roligt arbete där jag har fått lära mig väldigt mycket.
Genom livet har hon också upplevt sorg och smärta. Den största var när äldsta sonen Mats gick bort i en sjukdom 36 år gammal.
– Ingen undgår tragedier eller mer eller mindre hårda slag. Men att mista ett barn är outhärdligt, säger hon till tidningen.
Arbetet som hon tycker så mycket om, blev en räddning i sorgen.
– Det var något jag kunde fly till. Det hjälpte mig att försöka hitta en fast punkt igen. Jag skrev två, tre rader, nästa dag några till, sedan en sida … Arbetet gav mig något annat att tänka på, en styrka att inte försjunka ner i ett stort svart och hemskt hav av sorg, säger hon till tidningen.
Inga dieter eller träning
Hon lever ett rikt liv med vänner i alla åldrar och resor. Att hon är frisk och pigg förklarar hon framförallt med tur. Hon har aldrig följt några träningsprogram eller dieter.
– Jag gör inget speciellt. Att gå ut och gå är det tråkigaste jag vet. Jag hade några vaga idéer om att börja gymnastisera men det blev det inget av, säger hon till Icakurien och fortsätter:
– Jag sitter inne och läser. Det har jag alltid velat och det har jag gjort också.
Läs mer:
70-åring gick från UD till trädgårdsmästare
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.