News55

Bankrånaren mötte Gud – blev pastor

kriminell
På 1980-talet var Tommy Holmberg, 73, bland annat bankrånare. I dag är han pastor. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 25 juli 2024Publicerad: 25 juli 2024

Det är aldrig för sent att förändra sitt liv och hitta en ny väg. Missa inte den här 73-åringens rafflande historia – från tung kriminell till Guds tjänare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På 1980-talet var Tommy Holmberg, 73, djupt involverad i kriminella aktiviteter, inklusive bankrån och bedrägerier. Men hans liv tog en oväntad vändning när han mötte Gud och sin stora kärlek, Elisabeth, 69. I dag är Tommy en respekterad pastor, skriver Hemtrevligt.

Var kriminell redan som ung

Tommy Holmberg växte upp i Göteborg på 1950-talet, berättar han för Hemtrevligt. Trots ett tryggt hem föll han tidigt in i kriminalitet och gjorde sitt första brott som 15–åring. Efter en tid som plåtslagare och syokonsulent blev han utbränd och sjukskriven, vilket ledde till ekonomiska problem och en kriminell bana.

I mitten av 80-talet träffade Tommy Holmberg en bekant som var på permission från Kumlaanstalten. Det mötet blev avgörande.

“Jag sa till honom att om han planerade ett bankrån, skulle jag följa med. Snart var jag involverad i kriminella aktiviteter och tjänade 70 000 kronor på ett rån. Jag bestämde mig för att aldrig ta ett vanligt jobb igen”, säger han till Hemtrevligt.

Det blev några kaotiska år med sprängningar av bankboxar och narkotikamissbruk. Han dömdes för ett smugglingsförsök av 30 kilo amfetamin och avtjänade ett straff på Kumla.

ANNONS

Intresset för Gud väcktes i cellen

På fängelset träffade Tommy Holmberg en fängelsepräst, vilket väckte hans intresse för religion. När han muckade från Kumla var han inte troende, men ett frö hade såtts. På Boråsanstalten, där han senare avtjänade ett straff för bedrägeri, träffade han Elisabeth. Hon var där tillsammans med en besöksgrupp från Missionskyrkan.

ANNONS

Efter en omvändelseprocess, inklusive tid på behandlingshem och aktivt deltagande i kyrkan, blev Tommy Holmberg och Elisabeth till slut ett par. Tommy Holmberg bestämde sig för att utveckla sitt intresse för religion och utbildade sig till pastor på Teologiska högskolan i Stockholm. Han tog examen 2002 och blev pastor i Equmeniakyrkan.

“Jag arbetade i församlingen i Sjömarken i 13 år”, berättar han för Hemtrevligt, och fortsätter:

“År 2019 blev jag erbjuden ett vikariat som pastor i Centrumkyrkan i Bjuv. Jag var egentligen pensionär, men tog jobbet under förutsättning att de fortsatte leta efter en annan pastor.”

Aldrig för sent

Kyrkan har nu anställt en ny pastor, men Tommy Holmberg och Elisabeth trivdes så bra i Skåne att de sålde sitt hus i Borås och flyttade till Bjuv, enligt Hemtrevligt.

Tommy Holmbergs förvandling från kriminell till pastor visar att det aldrig är för sent att förändra sitt liv och hitta en ny väg.

Läs mer:

Här anklagas 200 präster för sexövergrepp News55

ANNONS

Därför vägrar prästen viga heteropar News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS