News55

Agneta Sjödin om ålderismen och att sluta på TV4

Agneta Sjödin
Det är för tidigt för att sätta sig och mata duvor,menar Agneta Sjödin (till höger) på idrottsgalan i januari 2025. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 25 apr. 2025Publicerad: 25 apr. 2025

News55 har intervjuat Agneta Sjödin, som varit TV4:s ansikte utåt i årtionden, men som nu saknar uppdrag i TV-kanalen. “Det är för tidigt för mig att sätta mig på en bänk och mata duvor”, säger hon till News55.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Att passera 50-årsstrecket för med sig så mycket gott, berättar Agneta Sjödin, 57, för News55.

“Man har så mycket att erbjuda. Man bär på ett helt annat lugn och trygghet. Dessutom har man mycket livserfarenheter som man kan dela med sig av”, säger Agneta Sjödin.

Men många arbetsgivare tänker precis tvärt om. TV branschen är inget undantag.

MISSA INTE: Motvind? Få järnkoll på din pension – Pensionsmyndighetens 5 tips

När tystnaden uppstår

Hon kan närmast beskrivas som svensk TV-drottning. Hennes karriär i rutan är lika lång som TV4:s hela livstid. Men i ett Sverige som är i det närmaste besatt av ungdomlighet är det inte odelat positivt.

“Det känns lite märkligt att inte ha några uppdrag på TV4 i år. Men något förändras efter 50, många vittnar om det, man kan plötsligt känns sig osynlig”, säger hon.

ANNONS

Ålderism

ANNONS

Trots lång och trogen tjänst så fick hon ingen avtackning. Istället berättade de helt enkelt att de skulle göra förändringar. Och förändringen var att hon inte skulle vara kvar.

Åldersdiskriminering eller ålderism är ett växande problem i Sverige, vilket News55 skrivit om tidigare. Men det är svårt att bevisa.

Något som Agneta Sjödin själv konstaterar.

“Det är inget jag någonsin kan bevisa, att det skulle handla om ålderism. TV-branschen krisar, står inför besparingar, jagar efter tittare i åldersgrupp 25-40. Så det kan handla om många olika faktorer. Men det är så här det ser ut nu, efter 35 år av att ha varit TV4:s ansikte, dussintals programledaruppdrag och jag vet inte vad”, säger hon till News55.

Agneta Sjödin: “Mina medsystrar…”

Antalet svenskar över 50 ökar. Det är en kraftfull grupp med stor potential. Att utesluta den gruppen från arbetsmarknaden kostar samhället över 70 miljarder per år, enligt Pluskomissionens beräkningar. Och kvinnor tycks drabbas hårdare än män, menar Agneta Sjödin.

“Det är otroligt svårt att bevisa eller hävda sig mot, men det är klart at det rör sig om diskriminering och det drabbar många av mina medsystrar. Men som sagt, inte bara kvinnor. För väldigt många är det här oerhört utmanande att gå igenom”, säger hon och fortsätter:

“Vi har en åldersfixering i Sverige. Och alla är en del av det här systemet, alla bär ett ansvar. Det är därför vi måste gå samman nu, alla, från gräsrotsnivå, måste driva på och delta för att få en förändring”, säger Agneta Sjödin.

ANNONS

Plötsligt utan TV-uppdrag

Det var Aftonbladet som först rapporterade om Agneta Sjödins erfarenheter.

”Om jag inte hade jobbat så mycket med att stärka mig själv och min självkänsla. Så att jag faktiskt kan se mitt värde oavsett vad som pågår omkring, så hade det nog varit tuffare att hantera situationen”, säger Agneta Sjödin. 

“Känslan av, ‘är det ingen som ser mig?’, hade varit betydligt mer utmanande då”. Säger Agneta Sjödin.

Hon är inte sysslolös för det.

Agneta Sjödin har dels en youtubekanal, Mindgap, och en poddcast som heter Så in i själen.

Säger något mörkt om Sverige

Ålderismen som hon upplevde väckte gnista.

ANNONS

“Det blev som en drivkraft i sig själv. Jag är inte färdig, jag har massor av kraft kvar att ge. Det ska ingen annan få ta ifrån mig”, säger hon till News55 och fortsätter:

”Vi behöver bryta det här systemet. Arbetsplatserna borde återspegla samhället och alla åldersgrupper. Alla ska känna sig inkluderade, dessutom har vi så mycket att lära av varandra över generationsgränserna. Vi kan skapa ett mycket sundare samhälle än vi har nu, men alla måste bidra och börja prata om det”, säger hon.

Agneta Sjödin: “För tidigt för att mata duvor”

Hon tycker att det är både cyniskt och obegripligt att kassera folk efter en viss ålder.

“Det är hemskt, men det är också så tv-branschen fungerar. Som alla industrier så vill man tjäna pengar, dessutom krisar tv-branschen och det ska sparas pengar. När de inte tror att de kan tjäna pengar på dig längre då åker du ut. Det är inte personligt, det är bara så det är. Det är inget man tänker på när man är yngre. Men ålderism är verkligen något som drabbar alla. Visa arbetsplatser mer än andra”, säger hon.

Hon är inte redo att gå i pension på länge ännu, säger hon.

“Det är lite tidigt för att sätta mig på en bänk och mata duvor”, säger Agneta Sjödin.

Agneta Sjödin minns Adam Alsing

ANNONS

Agneta Sjödins första kollega som programledare på TV4 var Adam Alsing. De ledde programmet Tur i Kärlek som spelades in på hösten 1990 och sändes med start i februari 1991.

Adam Alsing gick bort tidigt under covidpandemin, den 15 april 2020. Han blev 51 år.

“Det var chockartat, och helt overkligt. Han gjorde ett sådant starkt intryck och avtryck. Adam var en helt fantastisk människa, underbar att jobba med. Han togs ifrån oss på tok för tidigt”, säger Agneta Sjödin.

Spelet

När det sker stora förändringar, som när hon blev av med uppdraget på TV4 så kan det kännas jobbigt och omvälvande. Men Agneta Sjödin väljer att inte ta det personligt.

“Det är så här spelet fungerar. Att ta saker personligt kan få förödande konsekvenser. Jag resonerar så att det finns en mening med allt. När saker faller bort, när en dörr stängs, öppnas det upp för nya möjligheter. Jag kommer aldrig att se mig som ett offer, Jag känner mig som en vinnare, och jag har fortfarande en kraft att förändra. Och om delar av den kraften kan bidra till att sätta fokus på ålderismen i Sverige, så känns det värdigt bra! Då kan jag ju förhoppningsvis förändra det här”, avslutar Agneta Sjödin.

Det senaste avsnittet av Så in i själen sänds den 28 april.

Läs mer om ekonomi:

ANNONS

Motvind? Få järnkoll på din pension – Pensionsmyndighetens 5 tips

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
ANNONS