Allsångsledarna har varit många genom åren. Allra bäst minns man kanske tre. Den nyligen avlidne pionjären Bosse Larsson, Lasse Berghagen som med sin klarblåa kavaj föryngrade programmet och Anders Lundell som efter en svajig start axlade Berghagens mantel.
80 år med Allsång på Skansen – här är alla tiders allsångsledare
Mest läst i kategorin
Ikväll, som varje sommartisdag, bänkar sig nästan två miljoner tv-tittare för att se ”Allsång på Skansen”. Ända sedan 1935 har publiken sjungit allsång vid Sollidenscenen och idag är tillställningen ett av landets allra populäraste program.
När allsången fick sin början på Skansen för 80 år sedan var den allra första konferencier den folkkäre radioprofilen Sven Lilja. Redan då kännetecknades tillställningen av att vara folklig och bred. Allsången blev tidigt en publikfavorit och Sven Lilja underhöll publiken på Skansen med visor och sånger så gott som varje sommar fram till sin död 1951.
Efter Sven Lilja låg allsången i träda tills Bengt Feldreich, Egon Kjerrman och Radiotjänsts varietéorkester började sända frågesport från Sollidenscenen 1957. Efter sändningarna brukade Egon Kjerrman leda publiken i sång och det dröjde inte länge innan hans allsång överskuggade frågesporten. Under 60-talet blev allsången åter ett återkommande sommarnöje och dragplåstret Kjerrman blev Egon med hela svenska folket. Visorna ersattes nu allt mer av schlager och man kunde börja ana det programtraditioner vi har idag. Redan då kom exempelvis publiken tidigt på morgonen till Skansen för att umgås och bevaka de bästa platserna.
I början av 70-talet tog den legendariske Bosse Larsson över taktpinnen på Skansen och det var han som stod på scenen när programmet direktsändes i televisionen för första gången 1979. Efter de första tv-säsongerna blev dock sändningarna under 80-talets somrar sporadiska och det var först från 1990 som ”Allsång på Skansen” blev ett årligen återkommande program. År 1992 slutade Bosse Larsson slutade som programledare. Allsångens tv-pionjär var dock inte färdig med allsången och ledde under ett år ett konkurrerande allsångsprogram i TV3. Efter tiden på Skansen hann han med en fortsatt lång karriär innan han avled tidigare i sommar, 81 år gammal.
Med åren hade programmet fått lite av en pensionärsstämpel och Lasse Berghagen piggade upp tillställningen och lockade en yngre publik när han tog över allsångsmikrofonen 1993. Nu breddades artistutbudet och flera popgrupper gavs plats i repertoaren. Både den yngre och äldre publiken gillade Berghagens förändringar och succén var ett faktum med tittarrekord efter tittarrekord.
Med Berghagen kom också många av de allsångstraditioner vi håller kära idag. Bland annat introducerade han sin sång ”Stockholm i mitt hjärta” som signaturmelodi. Många tittare minns Lasse Berghagen som den absolut bäste allsångskonferenciern på Skansen.
Efter tio år som allsångskonferencier tackade Berghagen för sig år 2003. Efter honom fick Anders Lundin axla manteln. Även om han var i ropet då som populär programledare för Expedition Robinson så var det många tittar som vände sig mot den nye programledarens brist på sångröst. Efter några säsonger vann Lundin dock tittarnas hjärtan och sändningarna fortsatte att regelbundet ha över två miljoner tv-tittar och upp till 20.000 besökare i publiken framöver Sollidenscenen.
Sommaren 2011 tog Måns Zelmerlöw över rollen som allsångsledare. Endast 25 år gammal blev han den yngste någonsin att leda programmet. Efter tre somrar efterträddes han av den nuvarande programledaren Petra Marklund. De två har stått för en föryngring av det nu väl inkörda programformatet, samtidigt har dock publiksiffrorna minskat något under senare år.
Meste gäst i ”Allsång på Skansen” är Robert Gustafsson. Hela fjorton gånger hade han varit med när SVT sammanställde siffrorna för två år sedan. Han hade därmed rekordet före Helen Sjöholm och Kalle Moraeus med sina tio gånger vardera. Strax därefter kom Lill-Babs, Peter Jöback och Tommy Körberg med nio gånger vardera.
I SVT:s öppna arkiv, finns det mängder av tidigare allsångsuppträdanden att avnjuta från programmets långa historia.