News55

Arvet efter Stieg Larsson – alltjämt en guldskatt

Artikelbild
Stieg Larsson har varit död i snart 20 år men hans litterära verk fortsätter generera miljoner till arvingarna. (Foto: Jan Collsiöö/Scanpix/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 06 aug. 2024Publicerad: 06 aug. 2024

Rättigheterna till Stieg Larssons litterära succéverk förvaltas av brodern Joachim Larsson och fadern Erland Larsson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan bolaget grundades 2008 har intäkterna varit stabila och genererat över 600 miljoner kronor, skriver Dagens Industri.

År 2022/2023 redovisade företaget Moggliden AB ett eget kapital på 248,5 miljoner kronor och en omsättning på 20 miljoner kronor, berättar samtidigt Dagens PS med hänvisning till Di.

Stieg Larsson avled i en ålder av 50 år den 9 november 2004 och lämnade efter sig den berömda Millennium-trilogin, som fortsätter avkasta förmögenheter till arvingarna.

Böckerna, som skildrar den intrikata världen av hackern Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomkvist, har blivit en global succé med mångmiljonförsäljning.

För arvingarna av Larssons böcker fick intäkterna ett rejält uppsving efter utgivningen av “Havsörnens skrik” i november 2022, den första Millennium-boken skriven av Karin Smirnoff, som nu förvaltar serien vidare efter David Lagercrantz.

Den åttonde boken, “Lokattens klo”, förväntas lanseras i september 2024 och lovar att ge ytterligare djup till karaktärerna – och nya miljoner till Stieg Larssons arvtagare.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS