Den folkkära artisten Björn Skifs, 78, har diagnosticerats med frontallobsdemens och tvingas därför avluta sin långa karriär.
Björn Skifs diagnostiserad med demens – lämnar karriären


Mest läst i kategorin
Björn Skifs karriär började på 1960-talet i gruppen Slamcreepers.
1974 blev han den första svenska artisten som hamnade på förstaplatsen på USA:s topplista, det skriver TT i SVT.
Det var, som många säkert minns, med gruppen Blue Swede och låten Hooked on a feeling.
Han har också vunnit Melodifestivalen två gånger, 1978 och 1981 varit framgångsrik som skådespelare både i film och på scen.
Lämnar nu scenen
Hans långa, mångfacetterade karriär innehåller förutom skivor, musikaler, långfilmer och shower även många samarbeten, bland annat i skapandet av Badrock som bestod av turnéer och tv-program.
Björn Skifs är en del av vår tids populärkultur och han har nått över generationsgränser met sitt artisteri, sin musik, sin humor och sitt skådespeleri.
Nu är dock hans långa, framgångsrika karriär slut.
”Det är inte lätt att ta in, varken för mig eller mina närmaste och det känns så oerhört sorgligt på så många vis. Men jag har levt ett rikt och fantastiskt liv, fyllt av musik, kärlek och skratt. Tack till alla som på något sätt varit en del i mitt artistliv, inte minst publiken! Nu är det dags att sakta ner och ta en dag i taget”, säger Björn Skifs i ett pressmeddelande.
Senaste nytt
En ovanlig demenssjukdom
Frontallobsdemens är en ovanlig demenssjukdom och till viss del har den andra symtom ärn de andra demenssjukdomarna, det skriver 1177.
Jämfört med Alzheimers sjukdom och blodkärlsrelaterad demens kommer symtomen vid frontallobsdemens ofta senare i sjukdomen.
Det första tecknet är ofta att personligheten förändras.
Vanliga besvär vid frontallobsdemens är:
- Du blir mindre engagerad i sådant som du tidigare var intresserad av. Du blir mindre utåtriktad och får svårare att ta initiativ.
- Impulskontrollen blir sämre och du får svårt att uppfatta hur andra ser på ditt beteende. Personligheten förändras och du kan börja göra saker som du tidigare inte skulle ha gjort.
- Det kan bli svårt att planera och att koncentrera sig.
- Aptiten kan öka väldigt mycket.
Källa: 1177
När du blir mer sjuk kan du få fler symtom:
- Du kan bli rastlös och känna en oro som övergår i ökad likgiltighet och trötthet.
- Du kan bli allt tystare och få svårt att svara eller prata.
- Du får problem med att minnas saker.
- Du kan upprepa ord och fraser.
- Du kan få svårt att göra vanliga saker, som till exempel att klä på dig eller äta med bestick.
Källa: 1177

En annan känd person som har drabbats av frontallobsdemens är Bruce Willis.
Läs mer på News55: Efter svåra diagnosen – Så lever Hollywoodstjärnan i dag

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.