News55

Bruce Springsteen: Kalla mig inte "The Boss"

Bruce Springsteen
Bruce Springsteen ger allt på scen. (Foto: Charles Sykes/Invision/AP/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 27 okt. 2024Publicerad: 27 okt. 2024

S

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bruce Springsteen, 75, älskar sin publik. Det är för dem han står på scenen oavsett väder. Det är bara en sak du inte får göra – kalla honom “The Boss”.

Bruce Springsteen, en av de mest folkkära artisterna i modern tid, träffar BBC:s filmteam för en intervju. Tonen är vänlig och han tar tid på sig att hälsa på alla med sitt lågmält trevliga sätt.

En sak får man dock aldrig göra: Kalla honom The Boss. Det klingar inte väl med arbetargrabben från New Jersey som visserligen mognat, men som behållit känslan av grupptillhörighet och samförstånd med sina fans.

“Jag hatar att bli kallad “Boss”, sade han till tidningen Creem 1980. “Har alltid gjort det, från början. Jag hatar chefer. Jag hatar att bli kallad chef.”

“Jag kan kan vara död nästa gång”

Disney+ gjorde nyligen en dokumentär, Road Diary,  som kartlägger Bruce Springsteens första turné sedan pandemin – från handskrivna anteckningsböcker till filmer av hans band som “skakar av sig spindelväven” efter sex års mellanrum. Perioderna mellan bandets sammankomster tenderar att bli längre och längre.

Ibland saknar förberedelserna den rigorositet som man skulle kunna förvänta sig.

Dokumentären släpps exakt 60 år efter Springsteens första spelning. Han har aldrig låtit någon filma det inre av sin närmaste krets tidigare, så varför göra det nu, på den här turnén?

ANNONS

“Tja, för jag kan vara död nästa gång. Jag är 75 år nu”. Jag har bestämt mig för att väntan-att-göra-saker-delen av mitt liv är över”, skrattar “, säger Bruce när han svarar på BBC:s frågor.

Springsteen med sin fru
Bruce Springsteen poserar tillsammans med sin fru Willow Bay. (Foto: Chris Pizzello/AP/TT)
ANNONS

Publiken alltid i fokus

Han har återkommande bevisat sin lojalitet till publiken och nu, på äldre dar, har bandet denna inställning: “Vi kommer att balansera dödlighet mot vitalitet.”

Det är så det får bli. På Sunderlands Stadium of Light i maj i år uppträdde bandet i hela tre timmar, trots att det ösregnade. Vädret var så brutalt att Bruce Springsteen tappade rösten. Läkare beordrade honom att inte sjunga på en vecka, vilket tvingade honom att skjuta upp flera konserter.

Ingen Trumpfantast

Bruce Springsteen som växte upp enkelt i en arbetarklass-stadsdel i New Jersey skulle ha kunnat rösta på Trump.

Skillnaden mot många andra är att Springsteen brutit sig loss, men han förhåller sig lojal till sitt ursprung med empati och kärlek. Och skulle han någonsin rösta på Trump? Inte en chans. Nej då, han är och förblir en stor kritiker mot Donald Trump.

ANNONS

Trump, som har talat i New Jersey under sitt “rally”, riktade förlöjligande kritik mot Springsteen, och hävdade att han “med säkerhet skulle få artistens röst”.

Bruce Springsteen ung
Bruce Springsteen som ung, eldig artist med stort engagemang. (Foto: Laura blandderivative work: Beao/Wiki Commons)

Ett enormt driv

Publiken har mycket att tacka Springsteen för hans starka driv. Från en enkel uppväxt med en pappa som var busschaufför och lokala spelningar som introvert musiker och sångare till världsartist. Hur kunde detta ske egentligen?

”Ensam kan jag vara väldigt introvert. Jag har skrivit mycket intern musik – Darkness On The Edge Of Town, Nebraska, delar av The River – allt om människor som lever dessa väldigt intensiva, gränsöverskridande våldsamma och ensamma liv”, berättar han för BBC

“Men den glada sidan av mig, som jag fick av min mamma, gör att jag kan sjunga Rosalita och Born to Run och Hungry Heart” .

Vännen bevittnade förvandlingen

Jo, en viktig händelse kom att ändra mycket i Springsteens artisteri. Van Zandt, som bevittnat Springsteens förvandling, ser det så här:

ANNONS

“Så min mycket blyga vän sträcker sig och säger: ‘Jag lägger ner gitarren och börjar fronta bandet’, vilket är ett stort drag, eller hur? Eftersom gitarren är ett försvar, det är den faktiskt, en mur mellan dig och din publik. Så han var tvungen att lägga bort den och lära sig ett helt nytt hantverk.”

Det hela kom till sin spets på New Yorks Bottom Line Club, strax före släppet av Springsteens tredje album som skulle komma att få ett genombrott: Born To Run som släpptes 1975.

Plötsligt dansade Springsteen på borden. Något brast inom honom och växte till en stark, orubblig förmåga. Kanske var det då som han blev “The Boss”? Aldrig i verkliga livet dock.

Bruce Springsteen är knappast fastnaglad vid sina tillgångar, men hans samlade sångverk har dragit in miljarder. Det fina är att sångerna aldrig kom till i kommersiellt syfte. Det bara blev så.

Läs också:

Här hånas Bruce Springsteen av Trump

Klappat och klart: Nu är Springsteen miljardär

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS