News55

Christina Schollin: "Så lindrar jag min artros"

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 juni 2022

Christina Schollin vilar inte på lagrarna och är en aktiv person med tusen järn i elden. Men hennes artros spökar till och från.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skådespelerskan Christina Schollin, 84, har stående ovationer vid sina föreställningar på Dramaten i Stockholm i uppsättningen Macbeth som hade premiär i februari. Dessutom pendlar hon ofta mellan boendet i Spanien och familj och barnbarn i Stockholm.

Men för tre år sedan upptäckte hon att hon led av artros under en vistelse på Gotland, något som drabbar cirka en miljon svenskar.

– Jag skulle kliva ut en hög bil, och vred då till mitt knä på något konstigt vis, så att det liksom small till.  När jag kom hem fick jag göra en röntgen och då upptäcktes att jag har artros, berättar hon i Allas.

Skådespelerskan har dock tränat hela sitt liv och vet vikten av att hålla i gång, speciellt på ålderns höst. Hon har simmat under hela sitt liv och gör fortfarande och märker att det lindrar värken.

– Jag märker skillnad när jag är i varmare klimat, det har märkts att vi varit i Sverige hela vintern, för mitt knä har spökat lite mer än vanligt.

Hon har även börjat träna online för att lättare kunna röra sig oavsett var hon är och tidpunkt då det ibland kan vara svårt att hitta tid mellan alla projekt.

– Det tar bara fem till tio minuter om dagen att göra övningarna, som jag får från en alldeles egen fysioterapeut. Dessutom får man påminnelser i mobilen om att göra övningarna, vilket också är kanon. Det är jätteviktigt för mig! Inte bara på grund av min roll på Dramaten, men också för att orka med min vardag. Vi bor i ett hus med många trappor och en stor trädgård, så här får jag naturlig träning i trapporna, vilket givetvis är bra för artrosen, säger hon.

Att inspirera andra är också något hon tycker är viktigt och hon vill gärna förmedla vikten av att inte bara sätta sig ner när man blir äldre.

ANNONS

– Det gäller att inte sätta sig ner och tänka att ”nu är det kört”.

Jag önskar att alla människor kunde säga ”Det är aldrig för sent”. Det är så mycket man kan göra även om man uppnått en aktningsvärd ålder.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS