News55

Claes Malmberg: "Vi kanske ska prata med äldre människor ibland"

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 15 juni 2022Publicerad: 15 juni 2022

Jonas Jonassons bok om "hundraåringen" blir sommarteater på Tjolöholms slott — med Claes Malmberg i samtliga 27 roller. Berättelsen om Allan som rymmer från ett ålderdomshem kan inspirera oss att lyssna till de äldre, hoppas Malmberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är redan en bästsäljande bok och en film, med Robert Gustafsson i huvudrollen. Nu blir ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” dessutom en teaterpjäs, med premiär 30 juni. Claes Malmberg är den senaste att personifiera Allan Karlsson, en hundraåring som smiter från sitt eget tresiffriga födelsedagskalas för att bege sig ut på en månadslång resa i Sverige.

— Jag brukar inte tycka att det är roligt att repetera men den här gången var det väldigt roligt. Jag gör den som en enmansföreställning, det är en utmaning i sig själv som är rolig, att hitta varje karaktär och mejsla ut den, säger Claes Malmberg.

Scenografin är också både humoristisk och uppfinningsrik, enligt Malmberg, som ska lära sig när luckor måste öppnas och lådor dras ut. Att gestalta boken gör också att de fördjupar sig mer i vissa berättelser och stryker andra.

— Vi väljer en egen väg men alla som har läst boken kommer att känna igen sig.

Handlar om äldre

Det är när Allan Karlssons 100-årsdag ska firas som han smiter från både sin fest och ålderdomshemmet där han bor. Under en månadslång resa framkommer detaljer ur hans otroliga liv — som också blir ett stycke nutidshistoria. Han har till exempel ätit middag med blivande presidenten Truman, fått lift med förre premiärministern Churchill och har i flera månader vandrat över Himalaya.

Claes Malmberg uppskattar att det handlar om en äldre person. Som liten brukade han be sina morföräldrar att berätta om sina liv, och blev fascinerad över att de hade varit lika små som han själv.

— Samma sak är det här, det är en person som varit i alla åldrar och har en stor berättelse om det. Så ur ett mänskligt perspektiv kan man kanske få folk att tänka att “vi kanske ska prata lite med äldre människor ibland”. De kanske har något att tillföra, säger Malmberg spetsigt.

ANNONS

Han understryker att berättelsen framför allt är humoristisk. Samtidigt tror han att samtiden till viss del har påverkat hur den nu tolkas — till exempel när Stalin plötsligt är med.

— Berättelsen har fördjupats utan att bli djup. Men den får ett annat värde när vi befinner oss i ett krig och Allan ska göra en atombomb, till exempel.

ANNONS

Kul med teater igen

För Claes Malmberg känns det numera naturligt att spela samtliga av pjäsens roller – så till den grad att när han repeterade höstens föreställning om komikern Lenny Bruce på Göteborgs Stadsteater undrade han vad alla skådespelare gjorde på scenen.

Han har det fullt upp i höst. Det hade han också under pandemins svåra år, men då främst med film och tv-inspelningar.

— Men vad som är skönt är hur mycket film och tv jag än gör är det teatern jag tycker är roligast, så det känns kul att få ägna sig åt den igen.

Elin Swedenmark / TT

Fakta: “Hundraåringen”

ANNONS

TTTT

Pjäsen ”Hundraåringen” får premiär 30 juni på Tjolöholms slotts sommarteater.

Berättelsen bygger på Jonas Jonassons debutbok “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS