News55

Därför kritiseras TV4 profil av känd artist

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 aug. 2022

En välkänd programledare på TV4 har nåtts av hård kritik från en populär artist.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Artisten Joy M’Batha berättar i sitt sommarprat om den rasism och det utanförskap som följt henne hela livet. I Aftonbladet kan man läsa om ett exempel när hon var med i TV4s “Efter 10” och Malou von Sivers kommenterade hennes efternamn. 

– Mmmmmbatha, det är så härligt att säga. Sydafrikanskt namn. Ja. Det låter som en trumma nästan, säger programledarveteranen i avsnittet. 

I sitt sommarprat säger Joy M’Batha att hon först var glad och tacksam över att få gästa programmet. Innan inspelningen hade Malou frågat Joy om hur man uttalar hennes efternamn, något M’Batha uppskattade. Trots detta blev det fel.  

När von Sivers gjorde en liknelsen mellan artistens efternamn och en trumma blev Joy ställd och kunde inte i stunden förstå vad som hände.  

– Men vad i helvete, en trumma? Är jag någon slags kliché? Den afrikanska vilden med rytmen i blodet? Efter den inledningen var jag låst, släppte inte in, säger hon i sitt sommarprat.

Som reaktion på programmet la hon ut ett klipp från sändningen på sociala medier och det fick blandade kommentarer. Några menade att M’Batha är lättkränkt och andra sa att von Sivers agerade oprofessionellt.  

– Hela mitt liv har jag hört mitt namn köras över, skrattas bort och förlöjligas. Det är så respektlöst. Mitt namn är värt att uttalas rätt. 

Malou von Sivers svar på kritiken skrev hon i ett sms till Expressen:

ANNONS

“Det var mycket tråkigt att Joy tyckte så. Jag har stor respekt för henne som artist och hennes person. Det är imponerande att följa hennes konstnärskap och det var därför jag bjöd in henne. Jag tyckte att hon hade ett ovanligt vackert namn. Eftersom jag har varit i Sydafrika, intervjuat Nelson Mandela och har sydafrikanska vänner har jag lagt märke till att det finns många melodiska namn i språket. Intervjun med Joy uppskattades och berörde mig och många av mina tittare”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS