News55

Därför ratar Agnes Wold tvättandet

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 03 juni 2022

Många förlitade sig på Agnes Wolds bestämda åsikter under covid och hon har sedan dess fått en speciell plats i svenskarnas hjärta. Hennes senaste utspel handlar om duschandets vara eller icke vara.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi och har guidat oss genom många frågor gällande Covid de senaste åren. Uppmaningen att tvätta händerna ofta har för många skapat en torr hy och flera undrar vilken typ av hudkräm man ska använda för att återfukta.

– Jag läste en forskningsansökan för ett par år sedan. Den skulle titta på vilka hudkrämer som verkligen fungerade. Det visade sig att ingen har studerat det. Vissa är säkert bra, vissa gör kanske säkert att man blir sämre. Det är väldigt oklart. Det är bättre att tvätta sig mindre. Man tvättar annars bort fetterna. Vi har talgkörtlar som smörjer huden, de fetterna är specialdesignade för att hålla nere bakterietalen. Men så tvättar folk bort dem, och smörjer på andra oljor som är gjorda av en växt eller något annat som inte ska vara där, sa hon till programledarna i ”Nyhetsmorgon” enligt Allas.

Professorn har aldrig ägt en hudkräm själv men uppmanar att bara köpa den billigaste om man nu måste ha någon och är inte ens säker på att duscha är en bra idé. I alla fall inte för ofta då man kan dra till sig bakterieväxt.

– Folk tror man blir renare av att duscha, men egentligen får man mer bakterier efter att man duschat. Torr hud i sig har låga bakterietal, men om du skrubbar kan det uppstå sår och då kanske det kommer det vävnadsvätska. Om du då tillför fukt kan bakterierna växa till. Men det i så fall räcker att tvätta sig lite under armarna, anser jag. Det är där man stinker. Svettkörtlarna på andra ställen luktar inte.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS