News55

Eva Rusz: ”Jag ska dö som singel”

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 feb. 2022

Hon är samlevnadsexperten som kan allt om relationer men ändå bestämt sig för att leva ensam. Eva Rusz vet vad hon vill.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Eva Rusz, 65, är psykoterapeuten som är expert på samlevnadsfrågor och ofta  är anlitad i diverse TV-program men också som stöd till elitidrottare, militären och till olika företag. Hon föreläser och har skrivit åtta böcker i ämnet, bland annat ”Är du gift med en psykopat”, ”Relationskoden” och ”Bli en vinnare”.

Sju av hennes böcker har hon skrivit på ön Aruba i Västindien dit hon rest under många år som turist, faktiskt sedan 2004 och är nu bosatt där på heltid. 

– Jag fyllde 66 för några månader sedan och mår så bra här. Det var 2012 som jag tog beslutet att bygga hus härnere och det var klart två år senare.

Eva har jobbade som relationsexpert då hon för åtta år sedan blev av med jobben på Radio 1 och Aftonbladet och var på Aruba 3, 4 månader för att vila upp sig. Hon fick ett jobberbjudande, att jobba på öns sjukförsäkringskassa som är privat men samverkar med staten där läkarna remitterar patienter till henne.

– Jag började jobba där 2017, det är samma system som i Sverige så vid 58 fick jag ett nytt jobb vilket är fantastiskt.

Efter det har hon fått ett nytt jobberbjudande, jobbat med barn för regeringen. De ville ha hennes tjänster som psykoterapeut på en enhet för barn men var hon tvungen att lära sig lokalspråket vilket hon mest bara förstår men inte kan prata helt flytande. Men hon fick fin hjälp i receptionen så hon stannade i två år.

– Jag sa upp mig efter två år, när jag fyllt 64. Jag ville ha mer frihet, jag hade bara 12 semesterdagar om året och det funkar inte för mig, jag måste kunna ta mig hem till mina barnbarn och stanna ett tag så jag sade upp mig för ett halvår sedan.

Sedan dess har hon jobbat i sitt eget bolag, tagit emot kunder i sitt hus men har nu fått jobb på Hôtel Hilton, med personalen där hon ska lära dem att bemöta gästerna bland annat.

ANNONS

– Här finns ingen ålderism, de är glada att få ta del av min kompetens härnere och jag upplever aldrig någon åldersbegränsning. Jag kommer inte jobba heltid på Hilton, jag vill vara ledig en dag i veckan, kunna bada i havet, gå på yogapass och vill ta det lugnt.

Förra året var författaren hemma två gånger i Sverige men hon siktar nu på att vara mer i Stockholm mer och under pandemin var allt nedstängt på Aruba.

 – Det var total lockdown, de stängde flygplatsen, vi fick endast gå ut för att rasta hundarna och man kunde endast beställa mat hem via nätet och jag hade Zoommöten med mina patienter under en period. Nu har det öppnats upp och hotellen har 90 % beläggning igen. Jag har fått mer jobb, folk mår så dåligt och jag är uppskattad av lokalbefolkningen här. De verkar gilla att komma och prata med mig, just för jag inte är härifrån och känner allt och alla.

Hon har med sig goda erfarenheter gällande att jobba även om man kommit upp i åldern, Evas pappa gick i pension vid 65 års ålder men bytte karriär och blev professor på universitetet och arbetade med det tills han var 70.

– Att bo i ett varmt land spelar in, jag känner mig mer rörlig, håller mig ung och spänstig och hade tidigare ont i varenda muskel för jag fick spänna mig för att inte halka.

Numera är hon singel och har fattat beslutet att hon ska dö som det. Eva har varit gift tre gånger och den sista dejten träffade hon på en nätsajt för två år sedan.

– Han flög ner hit i september, vi hade haft mycket kontakt innan men något måste ha hänt på planet. Det kom ner en farfar som var rädd för allt. Han vågade inte bada i havet, vågade inte dricka kranvattnet och ville bara ligga i sängen och titta på Formel-1. Jag har min gatuhund Hjalmar, nu vill jag värna om min frihet och göra precis det jag vill.

Hon skriver på nya boken ”Våga byta liv” (Oberoende förlag) och hoppas den blir klar lagom till höstutgivningen.

ANNONS

– Ålder är bara en siffra. Här på ön existerar ingen ålders fascism,
här man uppskattar min klokskap och erfarenhet!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS