News55

Gert Fylking om det motsatta könet: ”Så här är det, kvinnorna bestämmer allt”

Artikelbild
Foto: Jessica Gow / TT
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 nov. 2021

Gert Fylking lämnar ingen oberörd. Nu tar han bladet från munnen och berättar om livet med sonen Figaro och hur han ser på det motsatta könet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Radioprofilen och den ständige provokatören Gert Fylking, 76, kanske inte bär sin rosa overall längre men är i allra högsta grad ständigt aktuell. Han är uppväxt i Solna men är adopterad och senare anslöt sig även en syster, som inte längre är i livet, till familjen. Sin biologiska mamma Siv fick Gert kontakt med först senare i livet men de hade sedan en nära och tät relation fram till hennes bortgång 2019.

Gerts styvpappa träffade en yngre kvinna och skaffade barn med förklaringen ”Det är alltid bättre med egna” och det blev en uppslitande skilsmässa för Gert och hans syster.

Han gick på realskolan på Norra latin i Stockholm, blev skickad som 15-åring till internat i England och tog sig vidare till Paris där han sålde tidningar och lotsade lastbilar på nätterna. Han gjorde militärtjänsten som kustjägare och fortsatte på Kungliga sjökrigsskolan men blev bryskt utkastad när han dansade för tätt med Prinsessan Sibylla och fick gå, på dagen.

Med Berit fick han sonen Erik och senare, med Lena, barnen Tove och Felix och efter att ha avslutat relationen med ytterligare en flickvän, Anna-Lena Hemström gifte han sig med Tanja Fylking som han har sonen Figaro, 14, med. Paret skilde sig 2016, en skilsmässa Gert delvis tar på sig skulden för då han ”inte blev så rolig” när han blev pensionär.

Han lever numera ett varannan veckas liv med sonen och trivs bra med tillvaron. Att Figaro mår bra är det viktigaste för Gert och de har en nära och fin relation.

– Det går bra, Figaro är hos mig, han spelar mycket fotboll, han har ju tränat för Hammarby och är duktig. Vi har sagt att det inte behöver vara hugget i sten, de här varannan veckorsperioderna, att han är stor nog att kunna gå emellan Tanja och mig men Figaro tycker det funkar bra, berättar han för News55.

Radioprofilen har en bra relation till exfrun och även med hennes nya sambo Lasse. De har lantställen nära varandra och kan umgås som folk.

– Jag är glad att vi har en så bra kontakt, Lasse och jag. Sedan är det ju så att det är kvinnorna som bestämmer i en relation. Så var det när Tanja och jag var tillsammans. Gubbarna sitter bara och snackar skit medan kvinnorna skalar lök, skär tomat och bondar.

ANNONS

Det har varit skralt med uppdrag, speciellt under pandemin men nu har det rasslat till. I februari har uppsättningen ”Chess på svenska” premiär i Helsingborg innan den tas ut på turné och där Gert spelar domare.

­– Det är fantastiskt roligt! Vi är många stockholmare i ensemblen och vi repar här. Detta är den typen av uppsättning som är roligast att vara med i, de lite mindre där alla känner alla.

Men Gert är upprörd över den ålderism som florerar i Sverige, någon han ofta pratar om.

­– De äldre har gjort misstag men man måste lära sig av dem, de har erfarenheter, vi borde inte ta in en enda riksdagsledamot som är yngre än 50 år, en minister borde ha fyllt 60.

Gert menar att det saknas ett forum för äldre personer att komma till tals på men att förändring är viktigt.

– Det kanske låter som allt var bättre för och så är det inte, vi måste anamma förändring, det finns ett samband mellan vår historia och vår samtid, fortsätter han.

Den sociala kontakten är viktig, prata med folk på bussen, dela erfarenheter och vara positiv är hans paroll.

– Allt är i ständig förändring på gott och ont men vi som är äldre och har varit med, vi vet, vi har sett vad som misslyckats och lyckats tidigare och kan dra lärdom av det.

ANNONS

Däremot har debattören haft det lite haltande med hälsan och 2017 höll han på att dö. Han hade svårt med andningen, hade dåligt med blod, vatten ståendes i lungsäcken och hjärtsvikt och man upptäckte dessutom två tumören på tjocktarmen som visade sig vara benigna, alltså inte cancerogena.

– Men nu mår jag oförskämt bra, jag ska undvika laktos har jag noterat, märkte det på ett plågsamt sätt, höll på att skita på mig ett par gånger, fattade inte varför då de tagit bort en bit av tjocktarm men så hände det igen. Jag förstod att det var Cafe olé jag druckit och har nu uteslutit mjölkprodukter.

Frågan Gert får ställd från föregående person vi intervjuat lyder: Vad skulle du aldrig se på TV?

– Nyheter på samiska.

Gert Fylking har talat.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS