News55

Gunde Svan: "Läkarna har mig under uppsikt"

Gunde Svan
Gunde Svan nu och då. I en intervju i Aftonbladet berättar den forne skidstjärnan att hjärtat blivit "märkt" av det tidigare elitidrottandet på högsta nivå och att läkarna därför har honom "under uppsikt". (Foto: TT/montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 17 sep. 2024Publicerad: 17 sep. 2024

Den svenske skidlegendaren Gunde Svan, numera populär tv-programledare, avslöjar att hans hjärta är “lite märkt av idrottskarriären”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en intervju i Aftonbladet berättar Gunde Svan, aktuell med en ny säsong av “Kompani Svan”, att hjärtat i viss utsträckning tagit stryk av all tidigare hård fysisk träning på högsta elitnivå.

Gunde Svan kammade bland annat hem fyra OS-guld och sju VM-guld under sin storslagna skidkarriär.

När han slutade med skidor ägnade han sig en tid åt rallycross och visade åter prov på sin vinnarskalle. Gunde rakade hem ett SM-guld och ett EM-brons i sporten.

Efter det blev han programledare.

Gunde Svan: Hjärtat blir förslappat

I dag är Gunde 62 år och på frågan från Aftonbladet hur det står till med hälsan, svarar han att han inte är lika alert som förr.

“Det är inte samma klipp i steget längre och jag är inte på samma nivå som jag har varit. Jag läser med glasögon och hör säkert också lite sämre. Men det är väl bara att acceptera.”

Sedan säger han att hans hjärta påverkats under de aktiva åren som skidstjärna.

ANNONS

“Jag har också ett hjärta som är lite märkt av idrottskarriären. Vi har ju oftast väldigt stora hjärtan då vi tränar så enormt mycket. Gör man det år ut och år in får man en upptränad muskel som är enormt stark. Om hjärtat sedan inte behöver göra det jobbet blir det förslappat på något sätt och det slits en hel del.”

Gunde Svan förklarar i artikeln att han varit på kontroller för hjärtat och att läkarna har honom “under uppsikt”.

ANNONS

Elitidrottandet sliter på kroppen

Han tillägger i artikeln att det känns tryggt, men han konstaterar också att det inte alltid kanske är så sunt att vara elitidrottare på extrem nivå och menar att det medför slitningar på kroppen.

Gunde Svan är gift med Marie och tillsammans har paret barnen Julia och Ferry.

Gunde blev programledare på 1990-talet och har bland annat lett “Fångarna på fortet”, “Gladiatorerna”, “I huvudet på Gunde Svan” och just nu är han alltså aktuell med nya säsongen av “Kompani Svan”.

Läs även: Gunde Svan – från skidlegend till stolt morfar News55

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS