News55

Christer Lindarw bjöd ensamma äldre på fika

Christer Lindarw, han har engagerat sig i organisationen Äldrekontakt som vill minska ensamhet bland äldre
Christer Lindarw har engagerat sig i organisationen Äldrekontakt som vill minska ensamhet bland äldre. (Foto: Jessica Gow/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 okt. 2024Publicerad: 26 okt. 2024

Det är tyvärr vanligt att äldre blir ofrivilligt ensamma och isolerade. Den ideella organisationen Äldrekontakt vill minska sådan ensamhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Socialtryrelsen är ungefär 10 till 15 procent av alla seniorer ensamma mot sin vilja, det skriver Femina.

Genom att sammanföra seniorer med varandra och med frivilliga i olika sociala sammanhang vill organisationen Äldrekontakt sätta stopp för äldres ensamhet.

Kändisen engagerade sig

En av de frivilliga som engagerar sig i den här organisationen är den 71-åriga artisten Christer Lindarw.

Han hörde av sig till Äldrekontakt efter att trädgårsdmästaren Victoria Skoglund, som brukar dyka upp i Nyhetsmorgon, hade delat information om organisationen.

Nu har han haft en grupp pensionärer hemma hos sig på fika och han skriver om den trevliga sammankomsten i ett inlägg på Instagram.

”Det var så mysigt igår, när jag genom den ideella föreningen Äldrekontakt ordnade fikastund hos mig. 4 underbara kvinnor och 1 gentleman i åldrarna 80-98 år! Ensamma människor som genom Äldrekontakt får träffa andra och komma ur isoleringen en stund. Så givande att höra om deras liv och bakgrund. Jag hade så kul”, skriver han på sitt Instagramkonto.

Han uppmuntrar även sina följare att också bli volontärer för Äldrekontakt.

ANNONS
ANNONS

Fler hade trevligt

Men det var inte bara han som hade trevligt på fikastunden, en av dem som var med på hemma hos Christer Lindarw är Carina, hon säger att det var väldigt roligt och trevligt, det skriver Newsner.

När hon var hos frisören fick hon frågan om hon hade varit hos Christer Lindarw.

“Ja, sade jag. Hur visste du det? Då visade hon (frisören) bilderna från sociala medier på sin telefon. Det var en riktig överraskning”, berättar Carina för Newsner.

Även på Åldrekontakt är de nöjda.

“Vi tror och hoppas att Christers fina engagemang kan inspirera andra till att anmäla sig som volontär eller tipsa en närstående om att vår organisation finns!” Det skriver Gabriella Bartlett, marknadsansvarig på Äldrekontakt, till Newsner.

Ensamhet ger medelålders och äldre sämre minne

Det är många äldre vuxna som drabbas av ensamhet och forskning har visat att social isolering och ensamhet allvarligt kan påverka vår mentala och fysiska hälsa.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS