News55

Här är största vinnarna på Oscarsgalan

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 mars 2022

Inga priser stack ut i en slätstruken och förutsägbar Oscarsgala där "Dune" och "Coda" blev de stora vinnarna. Storfavoriten "Power of the dog" fick sitt enda pris för bästa regi.

ANNONS
ANNONS
Amy Schumer, Wanda Sykes och Regina Hall ledde årets Oscarsgala.
Chris Pizzello/AP/TT
Amy Schumer, Wanda Sykes och Regina Hall ledde årets Oscarsgala.
Jessica Chastain.
Jordan Strauss/AP/TT
Jessica Chastain.
AP Photo/Chris Pizzello
Rollbesättningen från “CODA”

Oscarsgalan – som efter fjolårets covidanpassade, avskalade upplaga nu var tillbaka på Dolby Theatre i Los Angeles – leddes av trion Wanda Sykes, Amy Schumer och Regina Hall.

I år anställde man tre kvinnor eftersom det är billigare än en man, sade Schumer.

Det dröjde till slutet av galan innan storfavoriten “The power of the dog”, som ledde nomineringsloppet med tolv vinstchanser, fick pris. Nyzeeländska Jane Campion fick en registatyett för den Netflix-producerade filmen, 28 år efter att hon vann i manuskategorin för “Pianot”.

När TT:s utsände frågar Campion om vad som var den största utmaningen för henne som regissör i och med att “The power of dog” är en väldigt mörk film, svarar hon att mörker inte bekommer henne:

Det jag inte tycker om är när folk försöker dölja mörker. Det som är så bra med filmer är att du kan utforska det i all sin komplexitet. Den är skriven av Thomas Savage, och han skrev om grymhet men han letade efter välvilja, säger hon.

ANNONS

“Coda” bästa film

I kategorin bästa kvinnliga huvudroll vann, som väntat, Jessica Chastain för rollen som Tammy Faye i “The eyes of Tammy Faye”, den sanna historien om tv-evangelisten med samma namn.

Hon möttes av jubel från pressen efter galan och sade till pressuppbådet att vinsten kommer över tio år efter det att hon köpt rättigheterna till filmen.

— Att vara här tio år senare med en film som jag fick att existera på ren vilja, det är otroligt meningsfullt. Det är också speciellt att vara del av en film som betyder något för mig, den rättar en orättvisa och undersöker ett liv som är så viktigt för mig, sade hon.

När det var dags för galans sista stora pris – bästa film – rullades Liza Minnelli ut på scen i en rullstol av Lady Gaga och delade ut priset till “Coda”. Filmen, som handlar om 17-åriga Ruby – den enda hörande i en familj där övriga är döva – var en av storfavoriterna att ta hem bästa film-priset efter att ha prisats bland annat på Sundance-festivalen och SAG-galan.

I kategorin bästa manliga biroll gick priset till Troy Kotsur för rollen som Frank Rossi i samma film. Han är den andra döva skådespelaren att tilldelas en Oscar. 1986 fick hans “Coda”-medspelare Marlee Matlin pris för sin roll i “Bortom alla ord”.

TT: Vilken del av din prestation i den här filmen är du mest stolt över?

— Det måste vara att få visa “fult” teckenspråk. Jag blev så trött när jag växte upp och såg alla era svordomar i undertexterna och undrade “var var min möjlighet att visa den här delen av min kultur?” Och nu har jag äntligen fått göra det! Det här är vulgariteten, nu kan ni uppleva den, så välkomna till min värld, säger han.

ANNONS
ANNONS

Inget pris till svenskarna

En av de andra förhandsfavoriterna, “Dune” med tio nomineringar, fick sina första fyra priser redan innan tv-sändningen hade startat. Samtidigt som stjärnorna fick frågor om sina galastassar på röda mattan delades nämligen de åtta priser ut som inte fick plats på den nedbantade tv-sända galan.

Filmen vann flera tekniska priser. Bland dem bästa ljud och bästa specialeffekter.

Det blev dock ingen vinst för svenskarna som nominerats för sminket i “House of Gucci” och “Dune”. Oscarsstatyetten för bästa makeup gick som väntat till förhandsfavoriten “The eyes of Tammy Faye”.

Inte heller blev det någon Oscar för danska “Flykt” eller norska “Världens värsta människa”, båda nominerade i kategorin bästa internationella film. Inte helt otippat vann den japanska Murakami-adaptionen “Drive my car” den kategorin.

Förbannad Will Smith

Galaglamouren var visserligen tillbaka – efter fjolårets tillställning som många har beskrivit som långtråkig – men det var till stor del ett förutsägbart evenemang.

Tills komikern Chris Rock äntrade scenen och skämtade om Will Smith och Jada Pinkett Smith, vars äktenskap varit föremål för mycket Hollywoodskvaller. Smith gick upp på scenen, örfilade Rock och gick sedan tillbaka till sin plats och fick ett utbrott.

ANNONS

Smith tilldelades senare bästa manliga huvudroll för insatsen som Richard Williams i “King Richard”.

Jag liknar verkligen den galna pappan. Men kärlek får dig att göra galna saker, sade han under tacktalet.

Ariana DeBose tilldelades statyetten för bästa kvinnliga biroll för sin insats som Anita i Steven Spielbergs “West side story”. Hon är den första öppet queer afro-latinan att vinna i sin kategori och sade i sitt tacktal:

Till alla som någonsin har ifrågasatt sin identitet, jag lovar att det finns en plats för oss.

Vill belysa kvinnliga idrottare

Riz Ahmed blev den förste muslimen att vinna en Oscar för bästa kortfilm, med “The long goodbye”. Oscarn för bästa kortdokumentär gick till “The queen of basketball”.

Filmen handlar om Lucy Harris, en av de bästa kvinnliga basketspelare någonsin. Regissören Ben Proudfoot sade till presskåren att filmen skickar en viktig signal till Amerika och resten av världen.

Jag hoppas att det här bidrar till att förändra och stänga gapet när det gäller kompensation och exponering som kvinnliga idrottare får i jämförelse med män.

ANNONS

Under årets gala hölls också en tyst minut för att visa stöd för Ukrainas folk efter Rysslands invasion av landet. På scenens stora skärm visades ett antal bilder med bland annat texten: “Vi ber er att stötta Ukraina på det sätt ni kan #StandWithUkraine”.

Rättat: I en tidigare version uppgavs fel vinnarkategori när det gäller Jane Campions Oscar för “Pianot”.Kristoffer Viita/TTEmma Gyllestad/TTSara Haldert/TT

Fakta: Årets Oscarsvinnare

TT

Bästa film: “Coda”.

Bästa kvinnliga huvudroll: Jessica Chastain (“The eyes of Tammy Faye”).

Bästa manliga huvudroll: Will Smith (“King Richard”).

Bästa regi: Jane Campion (“The power of the dog”).

ANNONS

Bästa kvinnliga biroll: Ariana DeBose (“West Side story”).

Bästa manliga biroll: Troy Kotsur (“Coda”).

Bästa originalsång: “No time to die”, Billie Eilish och Finneas O’Connell (“No time to die”).

Bästa originalmanus: “Belfast”, Kenneth Branagh.

Bästa manus efter förlaga: “Coda”, Sian Hader.

Bästa animerade långfilm: “Encanto”.

Bästa internationella film: “Drive my car” (Japan).

Bästa originalmusik: “Dune”, Hans Zimmer.

ANNONS

Bästa klippning: “Dune”, Joe Walker.

Bästa kostym: “Cruella”, Jenny Beavan.

Bästa makeup: “The eyes of Tammy Faye”.

Bästa foto: “Dune”.

Bästa scenografi: “Dune”.

Bästa specialeffekter: “Dune”.

Bästa ljud: “Dune”.

Bästa kortfilm: “The long goodbye”.

ANNONS

Bästa animerade kortfilm: “The windshield wiper”.

Bästa långa dokumentär: “Summer of soul”

Bästa dokumentärkortfilm: “The queen of basketball”.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS