News55

Jennifer Lopez: En underskattad ikon?

Artikelbild
Jennifer Lopez (Foto: TT/AP/Chris Pizzello)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

När Jennifer Lopez syns briljerar hon, om så är på modeveckan i Paris, där hon tycks ha en stående inbjudan, eller på röda mattan. Sångerskan och skådespelerskan har under sin karriär ofta känt att hon inte varit tillräckligt bra trots sin talang.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tack vare sin drivkraft har hon inte låtit sig nedslås. I dag känner hon sig bättre och säkrare än någonsin. Bäst av allt: Hon är stolt över sitt ursprung.

Jennifer Lopez har alltid varit snygg, men kanske inte hört till de skådespelare som uppskattats mest för den hon är: En hårt arbetande kvinna som alltid lyckats med det hon har tagit sig för.

Det handlar inte bara om en framgångssaga, det handlar om den långa vägen att finna sig själv och våga stå upp för de värden som inte längre är självklara i USA, nämligen mänskliga rättigheter, enligt Netflix.

Efter tre decennier som global ikon, 80 miljoner sålda skivor, åtta inspelade album och roller i mer än 40 filmer, kämpar hon fortfarande för det där erkännandet som hittills inte infunnit sig fullt ut.

I stället för att gräva ned sig i detta frågar sig Lopez i stället vad det innebär för henne i dag liksom i en kommande framtid.

Når inte ända fram

Efter starka rollprestationer i bland annat Hustlers och The mother, lyser Oscarsnomineringar med sin frånvaro.

Hustlers är en underhållande och spännande film om ett gäng striptease-danserskor som utvecklar en stark vänskap och längtan efter kvinnlig revansch.

ANNONS

Lopez spelar en av huvudrollerna, Ramona, som kommer att vara ledande i en oväntad händelseutveckling.

Filmen representerar en underpriviligerad grupp ur ett annorlunda perspektiv när den ger röst år kvinnor vars identitet förknippas med sexuellt objektifierande och kroppslig exponering.

I stället för att framställa dem underkuvade männens egocentriska behov, representeras de ur ett solidariskt perspektiv där de tillsammans blir starka och vägrar underkasta sig respektlösa, gifta män. De tar revansch.

ANNONS

Stark inspirationskälla för andra

Samtidigt som Netflix-dokumentären Halftime representerar en delvis underskattad skådespelerska utan nomineringar, lyfter den fram en person som glädjande nog överraskar med sitt engagemang för mänskliga rättigheter och medkänsla.

Jennifer Lopez framställs mer som ödmjuk; hon har fått arbeta mycket med sig själv för att orka ta sig vidare i sina roller som danserska, sångerska och skådespelerska.

Kanske kan man enkelt uttrycka att svett blod och tårar inte bara skördat framgångar; Lopez framstår som en person med stark integritet och mycket självdistans.

Hon har lärt sig att uppskatta sig själv och sin kvinnlighet samtidigt som hon blivit en stark inspirationskälla för andra kvinnor.

ANNONS

Står för det som är rätt

Som representant för både den amerikanska och den latinska kulturen, har Lopez inte kunnat undå det förändrade samhällsklimatet som lyser igenom allt mer sedan Donald Trumps tid som president.

I sin valrörelse kallade Trump mexikaner för kriminella och våldtäcktsmän, vilket inte slutat där. I netflix-dokumentären berättar hon om sin oro för ett land hon inte längre känner igen.

När Lopez blev inbjuden att uppträda på 2020 års Super Bowl var det ett stort erkännande och samtidigt lite av en besvikelse eftersom hon fick dela den 14 minuter långa showtiden med en annan sångerska: Shakira. Hon satsade dock all energi på sin del av uppträdandet, vilket blev en succé.

En viktig idé bakom showen var att ge röst åt latinsk kultur ur en politiskt kritisk vinkel: Slutscenen är fylld med dansare i burar. De representerar barnen vid mexikanska gränsen som låstes in efter att ha separerats från sina föräldrar. Många av dem återsåg aldrig mer sina familjer, något som djupt påverkade Lopez.

Stark influencer

Som färgstark influencer för sitt latinska community är Lopez en samlande kraft som ger röst åt en population som alltid fått slåss extra mycket för att komma någonstans i USA.

Hon är uppväxt i en puertorikansk familj i Bronx och vet hur det är att ta tåget tidigt på morgonen och arbeta hårt. Hon vet också hur det är att komma från ingenstans.

ANNONS

Riktigt så är det förstås inte; hon växte upp med starka kvinnor omkring sig och en mamma som var superkomplicerad och som hade egna skådespelardrömmar. Föräldrarna skilde sig tidigt, men Lopez hade alltid kontakt med pappan.

Hon har förlikats med att livet inte var så lätt med mammans humörsvängningar, men en sak har hon lärt sig: Att bli självständig och aldrig förlita sig på någon annan.

Gift för femte gången

Massmedia har alltid intresserat sig för Lopez privatliv, vilket varit jobbigt med tanke på all exponering och skvaller. Under lång tid blev hon kallad “Hollywoodbruden” när hon dejtade olika män.

I dag är hon gift för femte gången, nu med skådespelaren och filmproducenten Ben Affleck.

Skvallertidningar skriver om hans komplicerade personlighet, men Jennifer Lopez verkar trots allt är mån om att äktenskapet ska hålla.

Läs också:

Jane Seymour: Ingen trodde att jag kunde vara rolig

ANNONS

Elvis minkpäls såld för kunglig summa

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS