News55

Kungen avslöjar: "Jag skyllde på att jag skulle motionera"

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 sep. 2023

I dokumentären “Kungen och jag” får tv-tittare följa med på en resa genom Carl XVI Gustafs liv. Regissören Karin af Klintberg är en av få som har släppts så nära inpå kungens liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det har varit så intressant att få access till den här världen. Jag har försökt titta på honom nästan som man tittar på en gnu på savannen – liksom biologiskt, antropologiskt, säger af Klintberg till SVT

Den 18e september släpps den tredje delen av dokumentären och då berättar kungen bland annat om sin egen roll under hans barns födslar. Det visar sig att han inte har varit närvarande under någon av dem. Kungen ansåg nämligen att han inte fyllde någon funktion. 

Likaså valde han att vara ute och jogga när barnen gick igenom sina “hell-hours”. 

– Jag skyllde på att jag skulle ut och motionera. När jag ser tillbaka på det förstår jag inte hur det gick riktigt, säger kungen i serien. 

I dokumentären får han frågan om han känt av något dåligt samvete gentemot sina barn, då balansen mellan att vara monark och samtidigt pappa kan vara komplicerad. 

– Nej inte egentligen. Det kommer inte barnen gilla när jag säger det här, men de känner mig så väl att de vet precis vad jag tycker och tänker, säger han till SVT.  

Regissören Karin af Klintberg har förståelse för kungen.

– Vi är ju alla sprungna ur vår tid. Jag pratar med en man som är född 1946, då papparollen såg annorlunda ut. Jag tror han önskar att han varit mer närvarande, men han är kung och det är plikten framför allt, säger af Klintberg. 

ANNONS

Under seriens tre delar får tittarna bland annat ta del av arkivbilder från kungafamiljens liv, säkerhetsmöten med regeringen och klipp från tidigare stängda rum.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS